Nipt verlies in slotfase

Amsterdam                                                                                                                     zondag 15 november 2015

Alkmaarse Rugby Club verliest nipt in slotfase tegen Studenten.

In een enerverende, spannende en gelijk opgaande wedstrijd tegen Ascrum, de Amsterdamse Studenten, verloor Alkmaar in de slotfase nipt met 22-19 na een ruststand van 0-5.

De Alkmaarse Rugby Club speelde vandaag met rouwbanden om en de wedstrijd werd begonnen met 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan de vorige week omgekomen Alkmaarse speler Firat Kocer. Hij werd slechts 25 jaar.

De strijd ging aanvankelijk gelijk op en beide teams konden geen doorbraak forceren. Toch leek Alkmaar de score te kunnen openen bij het nemen van een strafschop. Kristian Boogert nam het schot op de palen, maar door de harde wind ging de bal helaas naast.

Toch wist Alkmaar de score te openen. In een heel sterke fase van Alkmaar werd de ene ruck na de andere vlak voor de goal-lijn van Ascrum gespeeld. Eindelijk wist Perry Klos een gaatje te vinden, dook erdoor en scoorde de try. Dacht hij, maar de scheidsrechter Fake Nieuwenhuys had het niet gezien waarna Roy van Rijn het snelst reageerde, de bal pakte en alsnog een try scoorde. Nu kon de scheidsrechter er niet meer omheen en kende de try toe. Ook nu ging de conversie door de harde wind weer naast de palen. Verder waren er geen kansen meer in de eerste helft zodat er met een 0-5 voorsprong de rust werd ingegaan.

In de 2e helft kwam Ascrum al snel op voorsprong toen zij een snelle line-out namen waarmee zij Alkmaar verrasten. Nick Miesen wist de aanval met een try af te ronden. Na de conversie keek Alkmaar tegen een 7-5 achterstand aan.

Maar Alkmaar kwam snel weer terug toen Pieter van Duijn langs de zijlijn wist door te breken en een try scoorde. Nu was de conversie redelijk makkelijk en Kristian Boogert schoot het leder tussen de palen waarmee hij Alkmaar op een 7-12 voorsprong bracht.

Ascrum wist vlak hierna de achterstand iets te verkleinen toen zij een strafschop wisten te verzilveren na buitenspel van Alkmaar.

Het laatste kwartier werd extreem spannend. Eerst wist Alkmaar de krappe 2 punten voorsprong nog uit te breiden naar 9 punten toen “Man off the Match” Wytze Vader schitterend door het midden doorbrak en een geconverteerde try tussen de palen scoorde. Maar daarna ging het mis voor Alkmaar. Eerst een blunder in de verdediging waardoor de bal vrij kwam te liggen achter de goal-lijn van Alkmaar. Arent Westenburger reageerde het snelst en scoorde een try die niet geconverteerd werd. Alkmaar had nog 4 punten voorsprong toen de blessure tijd inging. Ascrum kreeg toen de ene na de andere strafschop te nemen en iedere keer werd de bal gespeeld. Een schot op de palen levert maar 3 punten op en dat was te kort. Uiteindelijk was het opnieuw Arent Westenburger die een gaatje in de verdediging vond en Asrum naar de overwinning bracht.