Ondanks knappe 2de helft redt Alkmaar het niet tegen de koploper uit Groningen

Alkmaar                                                                                                                            zondag 14 februari 2016

Alkmaarse Rugby Club komt tekort tegen koploper Groningen.

In de 2e helft werd het toch nog spannend tegen koploper Groningen, maar de Alkmaarse Rugby Club verloor uiteindelijk met 14-27 na een ruststand van 0-20. Even leek het erop dat de einduitslag 19-27 was. De scheidsrechter Liam Wright had deze stand als eindscore ingevuld. Ik dacht even dat ik een try had gemist(Is me nog nooit gebeurd), maar na navraag bij de spelers van Alkmaar en Groningen raakte de scheidsrechter er van overtuigd dat hij een fout had gemaakt die inmiddels is rechtgezet.

Zoals de ruststand en de einduitslag al aangeeft was het een wedstrijd met 2 totaal verschillende helften. In de 1e helft had Alkmaar eigenlijk niets in te brengen. Groningen was aan alle kanten de betere, zowel aanvallend als verdedigend. Als er al fouten werden gemaakt werden die door adequaat opvolgen en steunen weer opgelost en gingen de aanvallen verder.

De eerste punten stonden al binnen 5 minuten op het scorebord. Een 5 yards line-out voor de goal-lijn van Alkmaar werd door Groningen gewonnen en met een driving maul werd de bal over de goal-lijn van Alkmaar gepusht waarna Tim de Vries de aanval met een ongeconverteerde try afrondde waarmee hij 0-5 op het scorebord liet aantekenen. Deze aanval werd 10 minuten later exact gekopieerd, maar nu was het Bert Biezeman die de try scoorde bij een stand van 0-10.

Groningen had nu echt een veldoverwicht. Alkmaar verdedigde keihard maar kon niet voorkomen dat Sietse Manning bij een drie kwartlijn aanval wist door te breken en een try scoorde. De makkelijke conversie werd tegen de paal geschoten waarmee de stand van 0-15 werd bereikt. Op slag van rust herhaalde hij dit kunst stukje en haalde het bonuspunt binnen voor Groningen en bepaalde de ruststand op 0-20.

De 2e helft gaf een totaal ander beeld te zien. Groningen begon slordiger te spelen, begon fouten te maken, dacht misschien dat de wedstrijd al gewonnen was, etc, etc. Dit gaf Alkmaar de gelegenheid om terug in het spel te komen. Toen na een serie goede aanvallen tegen de goal-lijn van Groningen een ruck werd gewonnen wist Jouke Molenmaker de aanval met een try af te ronden. De makkelijk conversie was een prooi voor de Alkmaarse kicker Kristiaan Boogert waarmee de achterstand was terug gebracht naar 7-20.

Vlak hierna was het weer raak voor Alkmaar. “Man of the match” Christian Koop wist een aanval te onderbreken en kickte de bal naar voren. Hij en center Sylvester Reimers stormden naar voren en schopten de bal verder over de goal-lijn van Groningen. Reimers was als eerste bij de bal en wist de try te scoren. Kristiaan Boogert tekende weer voor de conversie. De achterstand was nu terug gebracht naar 14-20 en Alkmaar begon aan een sensatie te denken en ging furieus in de aanval, maar verdedigend had Groningen zijn zaakjes weer op orde, maar een stunt bleef in de lucht hangen. Totdat Marten Venema het sprookje aan gruzelementen sloeg toen hij ineens wist uit te breken, de bal over de goal-lijn van Alkmaar schopte en zelf met een geconverteerde try de eindstand bepaalde op 14-27.