Alkmaar weet eindelijk weer wat winnen is

Alkmaar                                                                                                             Zondag 06-03-2016

Eindelijk weer winst voor Alkmaarse Rugby Club.

Na een serie nederlagen was er eindelijk weer een keer winst voor de Alkmaarse Rugby Club. Het sterke Studenten team Ascrum werd uiteindelijk met 32-10 verslagen na een 15-5 ruststand. Dit lijken ruime cijfers, maar zo makkelijk was het niet. Er moest keihard voor worden gestreden.

De strijd ging aanvankelijk gelijk op, met een licht veldoverwicht voor Alkmaar terwijl zij in de scrum oppermachtig waren. Het duurde bijna een kwartier voor de score werd geopend. Na een serie goede aanvallen werd na een snel genomen strafschop de bal de driekwartlijn ingespeeld. De Alkmaarse winger Pieter van Duijn leek de goal-lijn te halen maar werd er vlak voor getackeld. Hij wist de bal echter net door te spelen naar de goed meegekomen nummer 8 Roy van Rijn die de aanval met een try in de hoek wist af te ronden. De moeilijk conversie werd door Kristian Boogert gemist, maar Alkmaar ging met 5-0 aan de leiding.

Maar Ascrum kwam snel met zijn antwoord. Uit een eenvoudig uitgespeelde driekwartlijn aanval ging de Full-back van Ascrum, Terrence Croese, mee in de aanval en hij rondde de aanval af met een try in de hoek van het veld. Ook deze conversie werd gemist zodat de stand weer was gelijk getrokken naar 5-5.

Alkmaar was weer wakker geschrokken en pakte de draad weer op. Met een slim kickje over de verdediging van Ascrum werd winger Pieter van Duijn gelanceerd. De bal rolde over de goal-lijn van Ascrum en van Duijn was er als eerste bij en drukte een ongeconverteerde try waarmee Alkmaar weer op een 10-5 voorsprong kwam. Deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. In de eindfase van de eerste helft werd de score nog uitgebreid naar 15-5 toen scrum-half “Man off the Match” Sylvester Reimers een doorbraak van Roy van Rijn met een try afrondde.

In de tweede helft werd al snel het bonuspunt binnen gehaald toen Mickey Verhofstad een goede driekwartlijn aanval met 2 man over met een try afrondde. Kristian Boogert wist hierna de enige conversie van de wedstrijd te verzilveren en Alkmaar leek op een riante 22-5 voorsprong te staan.

Maar de Studenten kwamen weer terug en na een snel genomen strafschop werd de bal de driekwartlijn ingespeeld waarna de fly half Daniel de Rijke de aanval met een try in de hoek van het veld scoorde. Hierna hield Ascrum bijna 20 minuten het heft in handen en leek de wedstrijd naar zich toe te trekken. Alkmaar moest alles op alles zetten om zich te handhaven. Uiteindelijk haalde Alkmaar opgelucht adem toen Roy van Rijn wist uit te breken. Met een slim kickje over de verdediging van Ascrum wist hij hen uit te schakelen en ging er zelf achter aan. Hij wist zelf de bal weer te veroveren en drukte een try. In de eindfase wist Pieter van Duijn met zijn try de eindstand te bepalen op 32-10.