Maand: september 2024

Geen winst dit weekend

Valse start van de competitie dit weekend, want geen enkel team wist z’n wedstrijd te winnen. Zaterdag 14/9 moesten de Cubs in A’dam tegen het Cluster Mokum en verloren met 40-26. De Junioren reisden af naar Leeuwarden en verloren daar met 43-15 van het Cluster Fryslân. De Colts moesten naar Den Bosch en verloren met 50-0. Zondag bleven de Heren van het 1e wat meer in de buurt, in Zaandam verloren ze met 29-19 van Zaandijk. Aankomend weekend komen er meer teams in het veld, dan starten ook de Benjamins, Mini’s en de Heren 2 hun seizoen. Hopelijk met betere resultaten.

Zaandam                                                                                                           zondag 15 september 2024

Valse start Alkmaarse Rugby Club.

Na vorig jaar ongeslagen kampioen te zijn geworden en daardoor zijn gepromoveerd naar de 2e klasse was die overmacht nu over. Mede doordat er nog een aantal jongens op vakantie waren en er nog een paar zware blessures zijn van einde vorig seizoen kon de nieuwe trainer Jeroen Neeven niet het sterkste team opstellen, er was zelfs geen volledige 1e rij voor de scrum zodat we met een non-contesting scrum moesten spelen. Uiteindelijk had dit tot gevolg dat na een ruststand van 17-12 aan het eind van de wedstrijd de voorwaartsen overrompeld werden met een 29-19 eindstand tot gevolg.

De eerste verassing was dat we een dame als scheidsrechter hadden. De Spaanse dame Yeraldin Estanga zou de wedstrijd leiden. Onze trainer kende haar uit de ereklasse en dat bleek ook. Ze had de wedstrijd geheel onder controle.

Beide teams gingen aanvankelijk gelijk op met een licht voordeel voor Zaandijk en Kenneth Peperkamp wist een klein gaatje in de verdediging te vinden en dook er doorheen en scoorde een try. De niet al te moeilijk conversie werd tegen de paal geschoten met een 5-0 stand tot gevolg. Het duurde ruim 20 minuten waarin beide teams elkaar in evenwicht hielden voordat Alkmaar wist door te breken. Full-back Aiden Hartley was meegegaan in een driekwartlijn aanval en vond een gaatje in de verdediging waar hij doorheen glipte en een try scoorde. Captain David Dekker miste helaas de conversie en de stand was weer gelijk 5-5.

Het duurde echter niet lang, het gebrek aan sterke voorwaartsen begon op te spelen en de voorwaartsen met zwaargewicht Nikay Klidas drukten door en scoorden een try in de hoek. Ook deze moeilijke conversie werd gemist. Even later kwam Alkmaar zelfs op een voorsprong toen fly-half  David Dekker de bal met een slim kickje dwars door de driekwart-lijn schoot en er zelf achteraan ging en de bal op volle snelheid nog een klein tikje meegaf over de goallijn waar hij zelf de try scoorde. Ook schoot hij de conversie tussen de palen en Alkmaar ging met 10-12 aan de leiding. Op slag van rust lieten de voorwaartsen van Zaandijk weer van zich spreken en pushten de voorwaartsen van Alkmaar over de goal-lijn waarna opnieuw Nikay Klidas een geconverteerde try scoorde waarmee hij de ruststand bracht op 17-12.

In de tweede helft liet eenzelfde soort spel zien. Veel balverlies in de voorwaartsen en al snel wist Kenneth Peperkamp met de voorwaartsen een ongeconverteerde try in de hoek van het veld te scoren.

Er zijn dit seizoen een paar spelregels veranderd, je moet bijvoorbeeld lager dan het borstbeen tackelen en daar vergiste de Alkmaarder Jesse Hofman zich even in en hij mocht met een gele kaart even 10 minuten aan de kant.

 Maar Alkmaar wist zich weer terug te vechten met een goede driekwartlijn aanval waarin ook full-back Aiden Hartley in meeging . Uiteindelijk wist winger Mark Dekker de aanval met een try in de hoek af te ronden. De uiterst moeilijke conversie werd door David Dekker tussen de palen geschoten waarmee de achterstand was teruggebracht tot 22-19. Een stunt leek in de lucht te hangen, maar de voorwaartsen  van Zaandijk gooiden roet in het eten. Met hun geconverteerde try werd het 29-19.

Arie van Ringelesteyn Alkmaarse Rugby U.F.C.