Verdubbel het Club is Koning-jaarbedrag!

Doe boodschappen bij Vomar en help onze club naar de Verdubbelaar! Tot en met zaterdag 7 oktober ontvang je bij iedere €15,- aan boodschappen een gratis clubmunt. Hiermee kun je uiterlijk zondag 15 oktober via de Vomar-app of via vomar.nl/clubmunt een stem uitbrengen op onze club. Met iedere stem help jij ons dichter naar de eerste prijs: het verdubbelen van ons gespaarde Club is Koning-jaarbedrag!

Nieuwsbrief april

Om al onze leden en betrokkenen bij de club op de hoogte te houden hebben we ook in de maand april weer een nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is hier te vinden.

Uitslagen afgelopen weekend

Zaterdag speelden de Turven & Benji’s thuis op een zonovergoten ochtend. Geweldige opkomst (10 teams) en en een niet aflatende inzet van de spelertjes. Alle teams speelden 4 wedstrijdjes, zodat iedereen een uur speeltijd had en dat is genoeg voor deze kids. En wij hadden voor het eerst 2 Turventeams in het veld !! De Mini’s speelden in Castricum en verloren beide wedstrijden nipt. Zondag speelden De Foeste Moiden bij clusterpartner Rush in Schagen tegen De Delftse Dames. In een aantrekkelijke wedstrijd wonnen ze met 34-22. De Heren speelden daarna ook in Schagen tegen Rush 1. De opgaande lijn van de vorige wedstrijden wierp nu weldegelijk z’n vruchten af, winst met 12-50.

Schagen                                                                                                                          zondag 23 april 2023

Alkmaarse Rugby Club wint met ruime cijfers in Schagen.

Met nog 2 wedstrijden te gaan werd vandaag afgereisd naar de Schagense Rugby Club Rush en daar werd de thuisploeg met ruime cijfers verslagen. Na een 0-24 ruststand werd het uiteindelijk 12-50.

Aanvankelijk gingen beide teams gelijk op maar na 10 minuten had Kristian Boogert een mooie interceptie en ging er vandoor en speelde de bal door naar Sander Wijbrecht die vlak hierna de bal weer terug speelde naar Kristian die de aanval met een try afrondde. Hij nam ook de conversie voor zijn rekening waarna Alkmaar op een 0-7 voorsprong stond.

Na een foutje van Schagen bij de aftrap werd het spel hervat met een scrum die door Alkmaar gewonnen werd en de driekwart lijn ingespeeld werd waarna center Joey Zwaan er een enorme sprint vandoor ging en een geconverteerde try scoorde. Even later was het weer raak, na een gewonnen scrum de bal de driekwart lijn in en via Joey Zwaan werd de bal doorgespeeld naar winger Mark Dekker en na zijn geconverteerde try stond er al 0-21 op het scorebord. Op slag van rust werd er door Kristian Boogert nog een strafschop verzilverd na off-side van Schagen waarmee de ruststand van 0-24 was bereikt.

Na de rust wist Maël Kramer een verre kick mooi te vangen waarna hij met een heel lange pass de aanval over de andere kant van het veld voortzette toen hij Kristian Boogert aanspeelde die de aanval met een ongeconverteerde try afrondde. Even later kreeg Joey Zwaan  de bal weer eens te pakken en zag een gaatje en met een enorme sprint wist hij de goal-lijn te halen, waarna hij bij het terug lopen uitriep dat hij nu echt met roken moest stoppen want hij had geen adem meer. Een goed besluit lijkt me.

Maar Rush kwam terug. Alkmaar had een scrum vlak voor de eigen goal-lijn won die scrum maar de scrum-half van Schagen Joeri Quax was zeer alert pikte de bal weg en scoorde een ongeconverteerde try waarmee hij de achterstand terug bracht tot 5-36.

Alkmaar was weer wakker en eerst was het Maël Kramer die nog een try drukte, waarna Mark Dekker de laatste try van Alkmaar voor zijn rekening nam.

De laatste try was voor het thuisteam toen na een snel genomen strafschop Dennis Verbruggen de goal-lijn haalde en met zijn geconverteerde try de eindstand bepaalde op 12-50.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend:

De Turven & Benjamins speelden in Amstelveen; uitslagen niet bekend, maar deden er ook niet toe. De trainers waren wel dolenthousiast over het in praktijk gebrachte spel. De Mini’s waren te gast bij Eemland in Amersfoort; 1e pot gewonnen met 9-2 en de 2e gelijk 2-2, mooi resultaat. De Cubs speelden hun 2e Kruisfinales in Tilburg; gelijk met 17-17 tegen Tilburg en nipt verlies van Wageningen met 12-14. De Junioren speelden hun 2e Kruisfinale thuis in Alkmaar tegen het cluster Emmen/Dwingeloo; een wedstrijd die het aanzien zeker waard was, maar verloren met 36-57. De Colts speelden hun 2e Kruisfinale bij clusterpartner Hoorn tegen Black OctoWasps en wonnen verdient met 40-10, waardoor ze winnaar werden in The Shield. Een presentatie van formaat, gefeliciteerd mannen!! Heren 1 ging zaterdag op reis naar Spakenburg, want zoals bekend spelen die niet op ‘de dag des herens’. Ze waren kansloos en verloren met 61-25, waardoor Spakenburg Kampioen was van de 3e Klasse. Dit betekent niet dat ze automatisch promoveren, want het V.W.W. hanteert de volgende regels dit seizoen: Promotie/Degradatie:
De nummers 1 van de Cup-poules van de Derde Klasse Heren spelen een promotie/degradatie uitwedstrijd tegen de nummers 3 en 4 uit de Trophypoules van de Tweede Klasse Heren, aan het einde van het seizoen. Dus we zijn nog niet helemaal zeker van die zaterdagwedstrijden af. Het cluster van Heren 2 speelden in Haarlem tegen ’t Gooi Fier en wonnen overtuigend met 54-36. De Dames speelden thuis tegen het cluster S.O.P. en wonnen nipt met 19-14, waardoor ze nog steeds bovenaan staan in de Degradatiepoule 2e Klasse.

Spakenburg                                                                                                                     Zaterdag 15-04-2023

Spakenburg kampioen na winst op Alkmaarse Rugby Club.

Spakenburg werd dan wel kampioen na de winst op Alkmaar, maar ze hebben er wel voor moeten werken. Alkmaar kwam zelfs in het begin van de wedstrijd op voorsprong te staan, maar daarna kwamen ze weer sterk terug en na een ruststand van 40-13 werd het uiteindelijk 61-25. Spakenburg moest met meer dan 3 try’s verschil winnen om kampioen te worden en daar Alkmaar ook geregeld scoorde was het talloos toegestroomde publiek nogal zenuwachtig en werd ik telkens gevraagd wat het verschil in aantal try’s was.

Al na een paar minuten liet de thuisploeg de eerste punten noteren op het scorebord toen Ruben Ruizendaal in de driekwart lijn wist door te breken en met zijn geconverteerde try 7-0 liet noteren.

Maar Alkmaar kwam terug, en hoe. Scrum-half Louis du Plessis wist uit te breken en na een lange sprint kickte hij de bal naar voren waarna winger Mark Dekker de bal wist te veroveren en een try in de hoek van het veld scoorde. De moeilijke conversie werd door Kristian Boogert tegen de paal geschoten. Even later was het weer raak. Met een diepe kick richting goal-lijn van Spakenburg werden zij diep in de verdediging gedrongen. Flanker Jesse Hofman wist de bal te veroveren en met zijn ongeconverteerde try kwam Alkmaar op een 7-10 voorsprong. Het thuispubliek begon nu toch een beetje zenuwachtig te worden want er was een feestje beloofd.

Maar even later stond Spakenburg weer op voorsprong toen Gideon van Kleij door het midden wist door te breken en een geconverteerde try scoorde. Regelmatig wist Spakenburg door te breken en na try’s van Jaap Duijst en opnieuw Gideon van Kleij kon Alkmaar weer wat terug doen toen scheidsrechter Jeffry Backer uit Den Helder Alkmaar een strafschop toekende na een hoge tackle op Alkmaar. Kristian Boogert schoot het leder tussen de palen waarna de achterstand was terug gebracht naar 28-13.

Met 2 try’s van Arie Tjerk Razoux Schultz en weer Ruben Ruizendaal werd de ruststand van 40-13 bereikt.

De tweede helft was amper begonnen toen Paul Laban wist door te breken en een geconverteerde try scoorde waarna Alkmaar de verdediging een tijdje gesloten wist te houden en zelf in de aanval ging waarna Maël Kramer de bal met een slim kickje over de verdediging schoot en met een beetje geluk de bal weer zelf in handen kreeg en een try scoorde. Ook de conversie van Kristian Boogert ging tussen de palen waarmee de achterstand was teruggebracht naar 47-20.

Even later wist opnieuw Ruben Ruizendaal een geconverteerde try te scoren waarna Alkmaar weer aan de beurt was. Winger Mark Dekker wist opnieuw door te breken en scoorde een ongeconverteerde try in de hoek van het veld.

Halverwege de tweede helft bepaalde Krijn Trigt de eindstand op 61-25 waarna Spakenburg er alles aan deed om nog meer try’s te scoren maar dank zij fel verdedigen van de Alkmaarse spelers kon Spakenburg niet meer scoren. Na het laatste fluitsignaal en het besef dat de thuisploeg kampioen was geworden barsten de feestelijkheden los.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Zaterdag speelden de Turven & Benji’s bij de Houtsche in Haarlem. De Turfjes gingen uitstekend en wonnen alle 4 wedstrijden. De Benji’s deden het ook prima; 2 x winst, 1 x gelijk en 1 x verloren. Prima resultaten. De Mini’s speelden thuis en wonnen 2 van de 3 wedstrijden. De Cubs speelden uit tegen Cluster Hawks/Houtsche en verloren nipt met 19-17, en daardoor geen Kruisfinales thuis voor hun. De Junioren waren competitievrij. De Colts wonnen met 44-20 van het Cluster Zwolle/Twente. Zaterdag a.s. beginnen de Kruisfinales voor de C.J.C. De Cubs spelen dan een drieluik in Wageningen tegen Tilburg en Wageningen. De Junioren spelen in Hoorn tegen Utrecht 2. En de Colts spelen in Hoorn tegen het Cluster RCE/Dukes/Bokkerijders.

Zondag werden De Foeste Moiden afgelast, omdat de velden in Eindhoven verandert waren in een rijstveld, door de vele neerslag in het oosten afgelopen weekend. Iets wat ons het komend weekend te verwachten staat. De Heren speelden beiden thuis in aangenaam weer en op een prima veld. Het Cluster van Heren 2 veegde de mat aan met het Cluster Eemland/Pigs 73-10. Heren 1 won overtuigend de streekderby tegen het Castricum Driede 30-5.

Alkmaarse Rugby Club pakt in de 2e helft winst in streekderby.

In een enerverende en sterke wedstrijd in de streekderby tegen Castricum trokken de Alkmaarders na een 3-5 ruststand de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe en wonnen uiteindelijk met 30-5.

Aanvankelijk gingen beide partijen gelijk op en pas halverwege de eerste helft wist Castricum de score te openen toen Bob van Riet langs de zijlijn wist door te breken en een try in de hoek van het veld scoorde. De moeilijke conversie ging door de harde wind naast de palen en Alkmaar keek tegen een 0-5 achterstand aan.

In de eindfase van de eerste helft leek het dat aanvoerder Dylan Harding de stand gelijk trok toen hij wist door te breken en een try scoorde. Helaas keurde scheidsrechter Alain Silbernberg uit Aalsmeer de try af. Op slag van rust kreeg Alkmaar weer een kans toen de scheidsrechter een penalty kick toekende recht voor de palen. Met een welgemikte trap wist scrum-half Louis du Plessis de bal tussen de palen te schoppen waarmee hij de ruststand bepaalde op 3-5.

De tweede helft begon sterk voor Alkmaar. In de eerste de beste aanval werd de bal de driekwart lijn ingespeeld waarna de goed meegekomen full-back Pieter van Duijn de aanval met een try in de hoek afrondde. De uiterst moeilijke conversie van Louis du Plessis ging helaas naast de palen maar Alkmaar stond wel op een 8-5 voorsprong die niet meer uit handen werd gegeven. Vlak hierna werd er weer een strafschop verzilverd waarmee de voorsprong was toegenomen naar 11-5.

Castricum wist een tijdje de verdediging gesloten te houden totdat na een kwartier spelen werd uit een snel genomen penalty kick de bal de driekwart lijn ingespeeld waarna fly-half Maël Kramer wist door te breken en een try wist te scoren. De conversie van Louis du Plessis ging dit keer wel tussen de palen waarna het 18-5 op het scorebord stond.

Alkmaar was nu op stoom en vlak hierna nam scrum-half Louis du Plessis de volgende try voor zijn rekening toen hij uit een gewonnen scrum wist door te breken en een ongeconverteerde try scoorde.

Tegen het einde van de wedstrijd bepaalde Joey Zwaan de eindstand van de wedstrijd toen hij in de driekwart lijn wist door te breken en na zijn geconverteerde try stond de eindstand van 30-5 op het scorebord. Toen bleek dat de scheidsrechter niet goed klok kon kijken want hij floot 5 minuten te vroeg af.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Het plotselinge winterweer was een grote spelbreker dit weekend. De Turfjes & Benji’s waren al aan het verzamelen en zaten zo goed als in de auto’s om af te reizen naar Nieuw-Vennep, toen er op het laatste moment een appje??????? kwam met de mededeling dat het toch niet verantwoord was om te spelen i.v.m. een te harde pitch. Ronduit slechte en late communicatie die ze ook de avond vooraf hadden kunnen doen!!! De Mini’s, Cubs, Junioren & Colts hadden een R.R.D.-dag. En in de kantine was afgelopen zaterdag de opleiding Coach 1, met maar liefst 23 deelnemers!. Prima zaak zoveel nieuwe jeugdtrainers. Zondag was er nog niet veel verandering in de veldcondities. De Dames verhuisden met hun hele hebben en houwen naar clusterpartner Rush in Schagen, want s’ochtends kon er duidelijk nog niet gespeeld worden in Alkmaar. In Schagen, ietsje noordelijker, ging het wel. Ze traden daar aan tegen de Eindhoven Lions en wonnen overduidelijk met 41-17. Cluster van Alkmaar 2 kwam niet in actie, wedstrijd is verplaatst naar 19 februari a.s. Alkmaar 1 speelde uit in en tegen Castricum, ook daar was het nog kielekiele of de pitch werd goedgekeurd (wat is dat toch met die wedstrijdsecretarissen). Uiteindelijk werd er besloten wel te spelen en na een spannende 1ste helft delfden ze het onderspit en keerde huiswaarts met 30-5 verlies.

Alkmaarse Rugby Club houdt één helft stand in Castricum.

Het was even tricky of er überhaupt gespeeld kon worden in Castricum daar er een paar plekken nog enigszins bevroren waren (De dag ervoor moest de hoofdmacht van Castricum nog uitwijken naar Amersfoort). Uiteindelijk werd besloten om de wedstrijd door te laten gaan en na een ruststand van 5-0 werd het uiteindelijk nog 30-5.

Bijna de hele eerste helft hielden beide teams elkaar in evenwicht. Het waren 2 jonge teams die fit waren en elkaar zowel defensief en offensief elkaar fel bestreden onder leiding van de goed leidende thuisfluiter (Dit is positief bedoeld) Mathew Ellerman.

Pas in de 33e minuut werd de score geopend toen Castricum met een roling Maul na een line-out richting goal-lijn van Alkmaar ging. Deze werd uiteindelijk gestopt waarna de bal werd doorgespeeld naar Tim Dam die de aanval met een try afrondde. De conversie ging naast de palen waarmee de ruststand van 5-0 was bereikt.

In de 2e helft ging Alkmaar furieus van start en ging in de aanval. Eerst maakte Joey Zwaan een fraaie break waarna “Man off the Match” Tijn Karels de aanval voortzette en ook een fraaie break maakte en uiteindelijk flanker Jesse Hofman aanspeelde die uiteindelijk de aanval met een fraaie try afrondde. De conversie van Pieter van Duijn ging helaas naast de palen zodat de stand weer gelijk getrokken was naar 5-5.

Beide teams hielden hierna elkaar weer aardig in evenwicht tot bijna halverwege de 2e helft. Castricum kreeg een strafschop toegekend na off-side van Alkmaar en besloot een schot op de palen te nemen (Een zwaktebod). De bal ging tussen de palen en Castricum ging weer aan de leiding met 8-5.

In het laatste kwart ging het echter mis voor Alkmaar. Eerst weer na een roling maul drukte Kris Baltus een ongeconverteerde try waarna Cillian Willems met de driekwartlijn een paar minuten later ook een ongeconverteerde try scoorde.

In de slotfase bepaalden Alwin Valenbreder en Bart de Bruijne met nog 2 try’s de eindstand op 30-5.

Arie van Ringelesteyn

Uitslagen afgelopen weekend

Het waren erbarmelijke weersomstandigheden afgelopen weekend, leek wel herfst i.p.v. winter. Reden ook waarom de Turfjes afgelast waren, wat overigens een goede beslissing was, gezien het feit dat de Benji’s wel door gingen in Castricum, maar het na 1½ wedstrijd voor gezien hielden. Ze konden geen bal meer vangen en waren doorweekt en tot op de draad nat en koud. Eén wedstrijdje nipt verloren van Waterland en de wedstrijd tegen Castricum gestaakt bij een gelijke stand. De Mini’s hadden het beter voor mekaar, die speelden in een verwarmde hal, het Nieuwjaarstoernooi in The Beach in Aalsmeer. Eerste keer dat dit werd gespeeld en een prima initiatief van de Voorzitter en Verenigingsondersteuner van het District. Wordt zeker een vervolg aan gegeven de komende jaren. Onze Mini’s eindigden als 2e in de Shield. De Cubs speelden hun laatste wedstrijd in de 2e Fase in Leiden tegen het CL. DIOK/Bassets en die werd ook halverwege gestaakt door het weer, maar toen stonden onze Cubs al voor met 0-46. De Junioren speelden in Haarlem op kunstgras en waren kansloos, verloren met 48-0. De Colts reisden af naar Oldenzaal voor de wedstrijd tegen CL. Zwolle/Twente en niet voor niks. Met 22-47 winst keerden ze huiswaarts.

Zondags kwam het Cl. van Heren 2 niet in actie, die waren competitievrij. De Foeste Moiden speelden in Delft en wonnen dik met 12-55. Heren 1 speelden een derby tegen Rush Schagen en trokken in een aantrekkelijke wedstrijd aan het langste eind, winst met 27-17.

Alkmaarse Rugby Club te sterk voor Schagen in streekderby.

In een tot in de laatste minuut spannende wedstrijd waren de rugbyers van Alkmaar uiteindelijk de overwinnaar en na een ruststand van 19-7 werd het uiteindelijk 24-17.

Aanvankelijk gingen beide teams gelijk op maar na 10 minuten wist Alkmaar de score te openen toen scrum-half Robin Vis langs de zijlijn wist door te breken en een try bij de palen scoorde. De gemakkelijke conversie werd door fly-half Kristian Boogert verzilverd waarna Alkmaar met 7-0 aan de leiding ging.

Halverwege de eerste helft wist Schagen weer op gelijke hoogte te komen toen zij door de verdediging van Alkmaar braken en uiteindelijk wist Chris Schokker met behulp van zijn voorwaartsen een geconverteerde try te scoren.

Maar nu kwam Alkmaar weer opzetten. Uiteindelijk kregen zij een strafschop te nemen. Deze werd snel genomen, maar zij kwamen aanvankelijk niet door de verdediging van Schagen heen en er ontstond een ruck. Hierna werd aanvoerder Dylan Harding aangespeeld die de try wist te scoren. De uiterst moeilijke conversie(keiharde tegenwind) werd helaas door Kristian Boogert gemist.

Op slag van rust wist Alkmaar opnieuw te scoren toen Rik Brouwer wist door te breken en een try scoorde. Met de conversie van Kristian Boogert werd de ruststand van 19-7 bereikt.

Meteen na de spelhervatting wist de net ingevallen winger Brandon van Noord met een lange sprint langs de zijlijn een try in de hoek te scoren. De moeilijke conversie ging naast de palen, maar Schagen was terug gekomen tot 19-12.

Maar nu kwam Alkmaar weer opzetten en na een serie goede aanvallen was het uiteindelijk Jesse Hofman die een ongeconverteerde try in de hoek van het veld scoorde. In de eindfase van de wedstrijd wist Schagen via Chris Schokker nog terug te komen tot 24-17, maar in de laatste minuut van de wedstrijd kende de uitstekend fluitende scheidsrechter Ino Kouwenhoven Alkmaar nog een strafschop toe recht voor de palen. Met de verzilverde 3 punten van de strafschop door Kristian Boogert werd de winst van 27-17 veilig gesteld.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.