Uitslagen laatste competitieweekend

Zaterdag 20 april speelden de Turfjes in Purmerend, de Benji’s in Amstelveen en de Mini’s werden jammer genoeg afgelast (onbespeelbaar veld in A’dam door de vele neerslag). De Cubs speelden thuis tegen het cluster WAZA en die lieten zien waarom ze bovenaan staan; ze verloren met 17-52. Junioren speelden bij A.A.C. op De Eendracht, omdat het veld bij R.C. Amsterdam dus was afgekeurd en ze gingen kansloos ten onder met 45-0. Colts speelden kruisfinale in Driebergen tegen cluster S.B.N. Pink en wonnen nipt met 31-33. Een goede afsluiter dus.

Zondag 21 april speelden De Foeste Moiden hun laatste wedstrijd in en tegen Rotterdam en verloren met 36-17. Het Cluster van de Heren 2 speelden in Utrecht tegen U.R.C. 3 en verloren ruim met 83-5. Heren 1 speelden in Amsterdam tegen de Nr. 2 uit de competitie A.A.C. 2 en na een spannende 1e helft deden ze waar ze het hele seizoen al patent op hebben, winnen met 3-38 en de ongeslagen status van dit seizoen was een feit.

Amsterdam                                                                                                                                     Zondag 21-04-2024

Alkmaarse Rugby Club behoud ongeslagen status na laatste competitiewedstrijd.

In Amsterdam moest Alkmaar aantreden tegen de nummer 2 in de competitie AAC. De wedstrijd begon wat later doordat de aangewezen scheidsrechter ontbrak en er een reserve scheidsrechter moest worden opgetrommeld. Vooral de eerste helft was uitermate spannend. Alkmaar werd zwaar onder druk gezet door de thuisploeg, maar wist het slot op de deur te houden en kon zelfs een paar keer uitbreken. Pas halverwege de eerste helft kreeg Alkmaar de eerste kans om te scoren toen scheidsrechter Erik Gnade Alkmaar een strafschop toekende. Louis du Plessis nam het schot op de palen, maar op het moment dat zijn schoen de bal raakte viel deze van de tee waardoor het schot hopeloos mis ging. Ook AAC kreeg even later een strafschop te nemen en deze kicker mistte niet zodat Alkmaar tegen een 3-0 achterstand aankeek.

Pas aan het eind van de eerste helft kon Alkmaar een mooie serie aanvallen opzetten en AAC werd zwaar terug gedrongen. Pas op het allerlaatste moment wist Jesse Hofman een klein gaatje te vinden in de verdediging van AAC, dook er doorheen en scoorde een try in de hoek. De moeilijke conversie werd door Louis du Plessis helaas gemist waardoor de ruststand beperkt bleef tot 3-5.

De tweede helft gaf een heel ander beeld. Binnen 5 minuten wist winger Joey Zwaan langs de zijlijn door te breken na een formidabele sprint wist hij een try tussen de palen te scoren. De makkelijke conversie was een prooi voor Louis du Plessis waardoor de voorsprong was uitgebreid naar 3-12. Even later herhaalde hij dit kunststukje toen scrum-half Francesco Paolo Ricci met een heel slim kickje de verdediging van AAC verschalkte en zo Joey Zwaan in staat stelde om een geconverteerde try te scoren.

De volgende try liet niet al te lang op zich wachten. Eerst kwam Boy de Groot met zijn 2,05 meter centimeters te kort waarna Dennis Pauw de bal oppakte en met behulp van Joey Zwaan zich over de goal-lijn vocht en met zijn ongeconverteerde try 3-24 liet aantekenen. De aanvallen stokten even maar toen kwam Alkmaar weer op stoom en met behulp van de voorwaartsen wist prop Sven van Winsum in zijn allerlaatste wedstrijd nog een geconverteerde try te scoren. In de slotfase van de wedstrijd was full-back Maël Kramer goed meegegaan in een driekwartlijn aanval waarna hij met zijn geconverteerde try de eindstand bepaalde op 3-38.

Voor volgend jaar is de Alkmaarse Rugby Club gepromoveerd naar de 2e klasse Noord en krijgt dan waarschijnlijk wat meer tegenstand.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Zaterdag 13 april speelden de Turfjes thuis, de Benji’s in Castricum en de Mini’s in Haarlem hun wedstrijdjes. De Cubs speelden uit tegen het cluster Haarlem 3/West Friesland en verloren nipt met 32-26. De Junioren speelden thuis tegen Utrecht 3 en verloren kansloos met 0-49.

Zondag 14 april ging het een stuk beter wat de resultaten betrof. De Foeste Moiden speelden bij clusterpartner West Friesland in Hoorn tegen The Lady Bears en wonnen met 49-10. Heren 2 speelden thuis bij clusterpartner Haarlem tegen Amstelveen 3 en wonnen met 29-17. Heren 1 speelden thuis in Alkmaar tegen Amstelveen 2 en deden wat ze het hele seizoen al doen, overtuigend winnen met 93-6.

Alkmaar                                                                                                                            zondag 14 april 2024

Alkmaarse Rugby Club blijft oppermachtig.

Met nog 1 wedstrijd te gaan blijft de Alkmaarse Rugby Club oppermachtig en won overtuigend met 93-6 na een ruststand van 34-3. Al na een paar minuten was het raak. Amstelveen schoot de bal ver naar voren, maar toen de bal neerkwam stuiterde de bal weer ver terug recht voor de voeten van Bram Karels die de bal over de goal-lijn schoot waar hij op volle snelheid achteraan ging. Hij was eerder bij de bal als de full-back van Amstelveen en scoorde een ongeconverteerde try. Al snel kon Amstelveen wat terug doen toen de uitstekend leidende scheidsrechter Joop Zandvliet hen een strafschop toekende die feilloos tussen de palen werd geschoten waarmee zij de achterstand terug brachten op 5-3.

Maar de volgende try  liet niet lang op zich wachten. Full-back Aiden Hartley wist een break te forceren waarna center Sean van Velze de aanval voortzette waarna winger Joey Zwaan de aanval met een try afrondde. Ook deze conversie werd door Louis du Plessis gemist. Na de spelhervatting van Amstelveen ving Tijn Karels de bal en met een lange sprint dwars dor de verdediging haalde hij de goal-lijn en scoorde een try. Nu was de conversie wel raak en Alkmaar ging met 17-3 aan de leiding. Ook Alkmaar verzilverde in de tussentijd nog een strafschop waarna winger Mark Dekker er weer eens met een lange sprint vandoor ging. Tegen de rust deed Sean van Velze het nog een keer over en bepaalde de ruststand op 34-3. Maar op slag van rust kwam Amstelveen sterk opzetten waarna Alkmaar een paar maal aan de noodrem trok. Scheidsrechter Joop Zandvliet was onverbiddelijk en deelde vlak na elkaar 3 gele kaarten uit aan Alkmaar spelers. Maar met 3 spelers minder was Alkmaar nog te sterk voor Amstelveen waarna Felix Peelen na een break van Mark Dekker de aanval met een try afrondde. Hierna kon Amstelveen weer wat terug doen toen zij een strafschop wisten te verzilveren.

Hierna was het éénrichting verkeer voor Alkmaar. Amstelveen zat er volledig doorheen. Met snel achter elkaar try’s van Sean van Velze, Joey Zwaan (2x), Tijn Karels, Maël Kramer, Sven van Winsum en Mark Dekker (2x) werd de eindstand van 93-6 bereikt waarna er nog een fijn feestje werd gevierd.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen week 12

Zaterdag 23 maart speelden de Turven bij de Houtsche hun wedstrijdjes. De Benjamins bij RFC Haarlem en de Minis speelden thuis. De Junioren bij hun clusterpartner in Hoorn tegen CL. S.N.S. en verloren met 0-59. Zondag 24 maart reisden De Foeste Moidjes voor de 2e keer dit seizoen af naar Middelburg voor de match tegen Oemoemenoe en wederom niet onverdienstelijk, ze wonnen met 31-67. Alkmaar 2 speelden bij clusterpartner Haarlem tegen Hilversum 2 en wonnen met 17-5. Alkmaar 1 speelden thuis tegen streekgenoot Rush uit Schagen en behielden hun ongeslagen status van dit seizoen; ze wonnen met 64-5

Alkmaar                                                                                                                                            Zondag 24-03-2024

Alkmaarse Rugby Club ook maatje te groot voor Schagen.

Ook voor de Rugby Club Rush uit Schagen was Alkmaar een maatje te groot dit jaar en na een 17-5 ruststand ging Alkmaar in de 2e helft weer helemaal los en won uiteindelijk met 64-5.

Het duurde bijna 20 minuten voordat de eerste score op het scorebord stond (Een unicum dit seizoen). Een door de uitstekend fluitende scheidsrechter Pablo Rouwet toegekende strafschop werd snel genomen door fly-half Francesco Paolo Ricci die met een mooie schijnbeweging doorbrak en Roy van Rijn aanspeelde die door de verdediging heen brak en een try scoorde. Bram Karels tekende voor de conversie maar de bal viel net te kort zodat halverwege de eerste helft Alkmaar met 5-0 aan de leiding ging. Alkmaar wist nu hoe het moest spelen en vervolgens wist Bram Karels door te breken en center Aiden Hartley aan te spelen die de aanval met een try afrondde. Ook deze conversie werd gemist door Bram Karels. Tegen het einde van de eerste helft wist Tijn Karels uit te breken en kon Roy van Rijn aanspelen die de aanval met een try afrondde. De conversie van Bram Karels ging dit keer wel tussen de palen wat een 17-0 tussenstand opleverde.

Maar ook Rush was niet kansloos en toen zij een 5 yards scrum mochten nemen vlak voor de goal-lijn van Alkmaar gaven zij alles waarna Dennis Verbruggen de bal oppakte en met zijn try de ruststand bepaalde op 17-5.

In de tweede helft had Alkmaar ook nog de wind mee en toen Schagen ook nog een foutje maakte, maakte winger Mark Dekker daar handig gebruik van en was er vandoor. Francesco Ricci tekende voor de conversie waarna Alkmaar al snel in de tweede helft op een 24-5 voorsprong stond. Daarna was het dweilen met de kraan open voor Schagen en na try’s van Mark Dekker, 2 keer Bram Karels zat Alkmaar halverwege de tweede helft al op een 45-5 voorsprong.

Alkmaar zette nog even een eindsprint in en na een lange sprint wist Maël Kramer nog een geconverteerde try te scoren. Na nog eens 2 try’s van Tijn Karels werd de eindstand van 64-5 bereikt.

Zondag 14 april na de laatste thuiswedstrijd volgt er nog een klein kampioensfeestje.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

UItslagen afgelopen weekend en de 1e Kampioen

Zaterdag de 16e speelden de Turfjes in Haarlem en de Benji’s in Amsterdam hun wedstrijdjes. De Mini’s speelden de Troostfinale van het L.M.F. bij de Houtsche en deden dit niet onverdienstelijk; een nipt verlies van DIOK en overwinningen op The Bassets en Te Werve. Heel leerzaam om nu eens te spelen tegen teams uit een ander district. Cubs speelden uit bij ’t Gooi en wonnen met 0-45. Junioren kregen zaterdag niet genoeg spelers op de been om naar Den Haag af te reizen en hebben om uitstel gevraagd bij de Bond.

Zondag de 17e speelden De Foeste Moidjes bij Obelix in Nijmegen en verloren met 36-17, waardoor ze stuivertje wisselden aan de top van de poule. De Moidjes staan nu 2e en Obelix 1e; senant detail, op 7 april treffen ze elkaar weer. Het Cluster Heren 2 speelden in Haarlem tegen Dronten/Bulldogs en verloren met 29-50. Heren 1 zetten de kroon op het seizoen door Den Helder dik in te maken en daardoor al vroeg Kampioen zijn van de 3e Klasse Noord-West. Dus promotie en volgend seizoen uitkomend in de 2e Klasse

Alkmaar                                                                                                                                            Zondag 17-03-2024

Alkmaar kampioen geworden tegen Den Helder.

Alkmaar is zondag met nog 3 wedstrijden te gaan met overtuigende cijfers kampioen geworden en is volgend seizoen gepromoveerd naar de 2e klasse Noord. Met 17 wedstrijdpunten voorsprong op de nummer 2 is Alkmaar niet meer in te halen. De Rugby Club Den Helder werd met maar liefst 97-7 van het veld geveegd na een ruststand van 55-0.

Bij de eerste de beste aanval was het meteen al raak. Na de kick-off kreeg al snel Maël Kramer de bal in handen, zag een gaatje langs de zijlijn en was weg. Na de conversie van Louis du Plessis stond het na 2 minuten al 7-0 (De dochters van Louis hadden een paar mooie spandoeken gemaakt om het team en hun vader aan te moedigen). Vlak hierna kende de goed leidende scheidsrechter Bernd Verhofstad Alkmaar een strafschop toe die door Louis du Plessis tussen de palen werd geschoten. Na de kick-off van Den Helder ging nu center Bram Karels er vandoor en scoorde een geconverteerde try. Zo stond het al na 6 minuten al 17-0. Maar nu stokte het scoren van Alkmaar een tijdje. Den Helder kreeg zijn verdediging een tijdje op orde en het duurde een kwartier voordat Alkmaar weer door ging met scoren. Opnieuw was het Bram Karels die wist door te breken. Marchelle Johnson was ook mee in de aanval dus nam hij de conversie maar. Full-back Aiden Hartley was de volgende die wist door te breken en scoorde een ongeconverteerde try, wat hij een paar minuten later herhaalde. Den Helder nam vervolgens de kick-off voor de spelhervatting die door scrum-half Francesco Paolo Ricci werd gevangen om vervolgens al slalommend dwars door de verdediging heen te breken en een geconverteerde try scoorde. “Man off the Match” Jesse Hoffman lukte het vervolgens ook om door te breken. Hij had wel niet de snelheid van de wingers maar hij haalde het net. Center Sean van Velze bepaalde de ruststand met zijn geconverteerde try op 55-0.

In de tweede helft ging Alkmaar weer vrolijk verder met scoren. Louis du Plessis wist door te breken en speelde 2e rijer Thijs Leerlooijer aan die de aanval met een try afrondde. Felix Peelen tekende voor de conversie. Na een serie goede aanvallen maakte Dennis Pauw de break waarna Joey Zwaan de aanval met een geconverteerde try afsloot. Het werd een beetje eentonig, maar na try’s van Aiden Hartley, Felix Peelen en Louis du Plessis kon Den Helder eindelijk de 0 van het scorebord halen.

Na een serie goede aanvallen werd Alkmaar zowaar onder druk gezet en uiteindelijk wist  Niels Rabaljee een geconverteerde try te scoren waarmee hij de achterstand terug bracht naar 90-7. Maar Alkmaar kwam weer opzetten en Mark Dekker nam de volgende try voor zijn rekening. Na de conversie van Felix Peelen stond er 97-7 op het scorebord. Met nog een paar minuten te spelen wilde Alkmaar zo nerveus de honderd halen dat ze door slordigheden die kans verprutsten.

Na het laatste fluitsignaal barste het feest los. Met rookpotten en confettibommen werd het een klerezooi en vervolgens werden de Cava flessen open getrokken en ging het feest later in en buiten het clubhuis verder.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Zaterdag 9 maart speelden de Turfjes thuis en deden dat heel verdienstelijk; 2 x gelijk en 1 x winst. De Benji’s speelden bij R.C. Amsterdam en de Mini’s bij A.A.C. Resultaten onbekend. De Cubs speelden thuis tegen de Haagsche 4 en in een bloedstollende wedstrijd trokken ze uiteindelijk aan het langste eind en wonnen met 31-27 (zie verslag op Feestboek). Junioren speelden bij Haarlem en verloren met 55-5. Colts speelden hun uitwedstrijd in en tegen Zwolle en verloren met 43-8.

Zondag 10 maart speelden het Cluster Heren 2 bij The Smugglers in Velserbroek en verloren met 68-5. De Foeste Moidjes speelden thuis tegen The Purple Lions en wonnen met 36-12. Heren 1 was weer zeer overtuigend, dit keer werd West Friesland met 57-0 aan de zegekar gebonden.

Alkmaar                                                                                                                            Zondag 10-03-2024

Alkmaarse Rugby Club dicht bij kampioenschap na zege op Rugby Club West Friesland.

In de eerste helft van de wedstrijd tegen West Friesland gaf de tegenstander nog felle tegenstand en had Alkmaar moeite om de tegenstander onder controle te krijgen maar na een 21-0 ruststand kreeg de betere conditie van Alkmaar de overhand en werd het uiteindelijk 57-0.

Aanvankelijk hielden beide teams elkaar aardig in evenwicht, totdat center Bram Karels de bal bij een West Friese aanval wist af te pakken en er als een speer vandoor ging en na een lange sprint wist hij de goal-lijn te halen en een try te scoren. Ook de conversie van Felix Peelen ging tussen de palen zodat Alkmaar al snel op een 7-0 voorsprong stond. Bijna halverwege de eerste helft won Alkmaar een scrum op ongeveer 20 meter van de goal-lijn waarna scrum-half Travis van Velze de bal pakte en met een prachtige slalom door de verdediging een try in de hoek van het veld scoorde. Ook de uiterst moeilijke conversie werd door Felix Peelen tussen de palen geschoten. Later in de eerste helft wist winger Maël Kramer langs de zijlijn door te breken en met zijn try de ruststand te bepalen op 21-0.

In de tweede helft ging Alkmaar weer voortvarend van start. Louis du Plessis wist in een driekwartlijn aanval de bal door te spelen naar Maël Kramer die de aanval met een geconverteerde try afrondde. Halverwege de tweede helft maakte reservespeler Marchelle Johnson een goede doorbraak en ook hij scoorde een geconverteerde try. En nu ging het snel. Louis du Plessis leek door te breken, leek vast te lopen en kickte de bal naar voren om vervolgens zelf de bal weer te vangen en scoorde een try. Hierna mistte Felix Peelen voor het eerst een conversie. De voorsprong was inmiddels al opgelopen naar 40-0.

Invaller Francesco Paolo Ricci was ingevallen op de scrum-half en toen de goed leidend scheidsrechter Bernd Verhofstad een strafschop toekende aan Alkmaar nam Francesco de bal razendsnel en voordat de tegenstander kon reageren scoorde hij een geconverteerde try. In de eindfase werd de bal ver naar voren gekickt in het in-goal gebied van West Friesland. De verdediging reageerde niet alert, maar Joshua Klaverweide wel en scoorde een ongeconverteerde try.

De eindstand werd bepaald door full-back Aiden Hartley toen hij wist door te breken en met zijn try de eindstand bepaalde op 57-0.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Zaterdag kwamen de Turven & Benji’s niet in actie; Bondsdag en daar was gewoonweg geen animo voor bij ze. In plaats daarvan kwamen de ouders massaal helpen op de Klusdag op de Club; Chapeau!! De Mini’s speelden in Purmerend regionale voorronden voor het Landelijk Mini Festival op 16 maart a.s. en ze werden 9e van de 10 teams. Amstelveen, Hawks en Haarlem gaan naar de finale de 16e en onze Mini’s naar de Troostfinales. Cubs speelden in Amstelveen en wonnen met 15-80. Junioren speelden in Alkmaar tegen Amstel/Dogs en verloren met 10-59. Colsts speelden in Hoorn en verloren van het CL. Fryslân met 0-66.

Zondag speelden De Foeste Moiden in Hoorn tegen de Rotterdamse dames en wonnen met 28-5. Heren 2 speelden in Sassenheim bij The Bassets en wonnen met 10-34. Heren 1 deed waar ze goed in zijn; Winnen en hoe in Amsterdam tegen cluster Mokum met maar liefst 0-101.

Amsterdam                                                                                                                     Zondag 03-03-2024

Monsterscore Alkmaarse Rugby Club tegen Mokum.

De Alkmaarse Rugby Club behaalde met 0-101 een monsterscore tegen Rugby Club Mokum. Vooraf wist Alkmaar al dat het een grote uitslag zou worden. Alkmaar is koploper in de competitie met 11 punten voorsprong op de nummer 2 en Mokum staat laatste. Bovendien had Alkmaar 6 reservespelers en Mokum kwam 1 speler tekort.

Alkmaar opende al snel de score. Er werd uitstekend samengespeeld door het hele team en bij de eerste de beste driekwartlijn aanval brak “Man off the Match” Felix Peelen door en scoorde een try. Hij nam zelf de conversie maar miste.

De volgende try was voor Mark Dekker na een schitterende off-load van center Sean van Velze die geconverteerd werd door Felix Peelen. Een paar minuten later was het weer raak. Mokum nam een 5 yards line-out en miste de inworp. De boomlange 2e rijer Boy de Groot wist de bal wel te vangen en brak door de verdediging heen en scoorde een geconverteerde try. Een paar minuten later scoorde hij weer een ongeconverteerde try. Nu uit een driekwartlijn aanval. De score was inmiddels opgelopen naar 0-24. En nu ging het snel. Eerst scoorde Mark Dekker weer een try na een lange sprint, waarna scrum-half Francesco Paolo Ricci een try scoorde na een snel genomen strafschop. Na de spelhervatting van Mokum ving Dennis Pauw de en speelde hem snel door naar Roy van Rijn die er als een speer vandoor ging en een try scoorde. Hij nam zelf ook maar de conversie. Na nog 2 try’s van Thijs Leerlooijer en  Sean van Velze werd de ruststand van 0-59 bereikt.

In de 2e helft ging het in hetzelfde tempo verder. Al in de 1e minuut was het al raak. Felix Peelen wist na een lange sprint de goal-lijn te halen, waarna in de volgende minuut Roy van Rijn dit kunstje herhaalde en weer een minuut later was het Joey Zwaan die er 0-80 van maakte. Er werd even wat rustiger aangedaan waarna opnieuw Joey Zwaan een try wist te drukken. Even later wist Felix Peelen de score weer te verhogen. Aanvoerder Dylan Harding verhoogde de score naar 0-99 en na de conversie van  Felix Peelen stond er 0-101 op het scorebord waarna scheidsrechter  Gilles Robichon de wedstrijd affloot.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend:

De Turfjes speelden in Castricum, De Benji’s thuis en de Mini’s in Amstelveen. De Cubs speelden thuis bij clusterpartner Rush in Schagen en wonnen van hun opponenten van het cluster Haarlem 3/West Friesland met 22-10. De Junioren speelden in Utrecht tegen URC 2 en verloren met 53-14. Dat was nog daar aan toe, maar ze verloren ook één van hun belangrijkste steunpilaren, Jack Potter, met een heel vervelende blessure. Hij verliet de wedstrijd met een dubbele breuk in z’n schouderblad en bovenarm (auw). Heel veel sterkte bij het herstel Jack, naar het zich laat aanzien kan dit nog wel eens een langdurige periode zijn.

Het was een inhaalweekend voor de C.J.C. en de Senioren, dus niet al te veel matches. Alleen het vlaggenschip moest zondag aantreden voor de inhaler van 21 jan. jl. die vanwege de vorst toen niet door ging en ze deden waar ze tot op heden goed in zijn. Er werd weer een overwinning aan de zegekar toegevoegd.

Alkmaar                                                                                                                            Zondag 11-02-2024

Opnieuw makkelijke winst Alkmaarse Rugby Club.

Dit keer kwamen de studenten van Amsterdam op bezoek. Het betrof een inhaalwedstrijd in het carnavals weekend dus hadden de studenten met moeite 15 man op de been weten te brengen en dat was goed te zien in het verloop van de wedstrijd. Bij de rust stond het al 42-0 wat in de 2e helft uitliep naar 63-0. Alkmaar staat nu 11 wedstrijdpunten voor op de nummer 2 AAC.

Alkmaar kwam al snel tot scoren toen Maël Kramer wist uit te breken en een try scoorde, die door Louis du Plessis werd geconverteerd. Alle conversies gingen vandaag tussen de palen. De volgende try liet niet lang op zich wachten. Nu was het Bram Karels die wist uit te breken en een try scoorde. Alkmaar bleef lekker doorgaan met scoren. Na een uitgespeelde driekwartlijn aanval speelde center Maël Kramer de bal door naar winger Joey Zwaan die de aanval met een try afrondde. Hij nam ook de volgende try voor zijn rekening na een lange sprint langs de zijlijn. De score was inmiddels opgelopen naar 28-0.

Fly-half Louis du Plessis dacht dat hij ook wel buiten de conversies moest kunnen scoren en met een mooie side-step brak hij door de verdediging en scoorde een mooie try. De ruststand van 42-0 werd bereikt toen Travis van Velze na goed samenspel van het hele team een try scoorde.

Na de rust deed Alkmaar het even een tijdje rustig aan zodat Alkmaar even kon wennen aan een aantal wisselspelers. Die raakten snel ingespeeld en het was oud jeugdspeler Felix Peelen die zijn debuut bij de senioren vierde met een fraaie showduik waarmee hij zijn eerste try voor de senioren maakte. Even later wist center Bram Karels weer uit te breken en scoorde een try. Nu nam Felix Peelen de conversie voor zij rekening en ook hij haalde een 100% score. De laatste score kwam op naam van Sean van Velze. De bal werd in de aanval naar voren geschopt waarna de verdediging van de studenten rekenden op een vangbal in het in-goal gebied. Maar de bal stuiterde via de paal weer het veld in recht in de handen van Sean van Velze die op volle snelheid lag en dit cadeautje dankbaar met een try afrondde. De conversie van Felix Peelen bepaalde de eindstand op 63-0.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Zaterdag 3/2 speelden de Turfjes in Amstelveen, de Benji’s in Den Helder en de Mini’s in Purmerend. De Cubs speelden een inhaler in en tegen het Cluster Mokum en verloren met 34-15. De Junioren werden uitgesteld naar aankomend weekend, want die konden niet genoeg spelers op de been brengen.

Zondag reisden de Foeste Moidjes af naar Groningen voor de wedstrijd tegen The Lady Bears en dat was niet voor niks, want ze wonnen dik met 0-45. Cluster van Heren 2 speelde thuis tegen de Jonge Honden van U.S.R.S. en verloren met 5-42. Heren 1 deed daarna waar ze dit seizoen goed in zijn; ze wonnen thuis van Haarlem 3 met 48-12.

Alkmaar                                                                                                                                            Zondag 03-04-2024

Na spannende 1e helft ruime zege Alkmaarse Rugby Club op Haarlem.

Na een uiterst spannende 1e helft waarbij beide teams voluit gingen en elkaar goed in evenwicht hielden won Alkmaar uiteindelijk ruim met 48-12 na een ruststand van 12-7.

Na de kick-off ging Haarlem vol in de aanval en zette een mooie serie aanvallen op waarbij ze tot vlak voor de goal-lijn van Alkmaar kwamen. Maar Alkmaar wist de bal over te nemen waarna zij zelf vol in de aanval gingen. Winger Mark Dekker wist hierna met een lange sprint de goal-lijn van Haarlem te bereiken en een try drukte. Pieter van Duijn wist ook nog de conversie tussen de palen te schieten waarna Alkmaar op een 7-0 voorsprong stond.

Beide teams hielden hierna elkaar lang in evenwicht totdat Haarlem na een gewonnen scrum vol in de aanval ging en Jamie O’Connor met zijn geconverteerde try de stand weer gelijk trok naar 7-7.

Vlak hierna wist Alkmaar weer op voorsprong te komen toen er goed samengewerkt werd na een gewonnen line-out en scrum-half Francesco Paolo Ricci een gaatje in de verdediging vond en een try in de hoek van het veld scoorde. De, door de harde wind, uiterst moeilijke conversie ging naast de palen waarmee de ruststand bepaald werd op 12-7.

Vlak na de rust kende de uitstekend fluitende scheidsrechter Bernd Verhofstad Haarlem een strafschop toe. De Haarlemse kicker wilde zo veel mogelijk terrein winst maken door de bal ver uit te schieten. De bal was al over de zijlijn maar de harde wind blies de bal weer het veld in waar Joey Zwaan goed stond op te letten en de bal ving en meteen in de aanval ging. Hij wist de bal door te spelen naar Mark Dekker en met een lange sprint de goal-lijn haalde en een try drukte. De conversie van Louis du Plessis ging helaas naast de palen. De Tactische wissels in de rust maar vooral de betere conditie van Alkmaar begonnen nu in het voordeel van Alkmaar uit te pakken. Een paar minuten later was het weer raak. Louis du Plessis gaf een diepe kick richting de full-back van Haarlem waar Mark Dekker met een rotgang achter aan ging. De full-back verspeelde de bal maar Mark niet en hij scoorde zijn derde ongeconverteerde try.

De volgende try liet niet lang op zich wachten. Nu was het center Sean van Velze die uit wist te breken en met een lange sprint langs de zijlijn scoorde hij een ongeconverteerde try. De score was inmiddels opgelopen naar 27-7.

Beide teams hielden elkaar een tijdje in evenwicht totdat Alkmaar een 5 yards scrum won en met een lange pass Maël Kramer werd bereikt die de aanval met een try afrondde. Louis du Plessis tekende voor de conversie. De volgende try liet niet lang op zich wachten. Joey Zwaan  nam de volgende try voor zijn rekening nadat Tijn Karels met de “Off-load” van de wedstrijd de verdediging van Haarlem voor joker had gezet. De laatste Alkmaarse try kwam op nam van Dennis Pauw met een conversie van Sean van Velze.

De laatste try kwam echter op naam van Haarlem toen Remco Cuijon een ongeconverteerde try in de hoek van het veld scoorde waarmee hij de eindstand bepaalde op 48-12.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend;

Zaterdag 27/1: De TBM hadden een geweldig groots Indoor Beach Toernooi, georganiseerd door het District N-W in de Beach te Aalsmeer. Maar liefst 72 teams speelden de gehele dag op 6 veldjes hun wedstrijden, onder leiding van maar liefst 50 Referees. Helemaal top in deze kille tijd van het jaar. De Turven werden opgedeeld en deden het uitstekend en vol passie; samen met Amstelveen B werden ze 2e in de Cup. De Benjamins werden 1e in de Shield. En de Mini’s 6e in de Bowl. Uitstekende organisatie en hele voldane kids die einde dag huiswaarts trokken. Voor de snelweg sliepen ze al met hun trofee in de hand (ha,ha). De Cubs speelden uit tegen koploper CL. WaZa en verloren in een leuke pot met 64-26. Junioren speelden thuis tegen CL. Mokum en waren kansloos, verloren met 5-84. De Colts reisden helemaal naar Deventer en kregen ros met 63-7; buiten dat er nog eens 3 spelers met pittige blessures uitvielen.

Zondag 28/1: De Foeste Moiden speelden thuis tegen het CL. Oemoemenoe/R.C.C. en wonnen glansrijk met 48-0. Heren 2 ging met hun Cluster naar Naarden voor de match tegen ’t Gooi Fier; verloren in een aantrekkelijke wedstrijd met 29-17. Heren 1 was competitievrij en komt volgende week weer in actie.

50-jarige rugbyclub zoekt 50-jarigen

De Alkmaarsche Rugby Club zoekt 50-plussers m/v, die gratis kennis willen maken met rugby. Voor deze doelgroep organiseert de club Walking rugby.

Walking rugby is een aangepaste variant van rugby, waarbij fysiek contact niet is toegestaan. De bal mag afgepakt worden, mag met twee handen worden gedragen en alle kanten op worden gegooid, maar mag niet uit de handen worden geslagen. Het is een rugby versie die door iedereen veilig gespeeld kan worden. Op deze manier is de sport toegankelijk voor iedereen, die ermee bekend is én voor hen die nog nooit hebben gerugbyd.

Er worden naast het rugby ook diverse beweegvormen aangeboden en er is ruimte voor het sociale aspect met een kopje koffie en gezellig gesprek. Walking rugby is hierbij niet het doel, maar een middel om op latere leeftijd conditie, kracht en aanpassingsvermogen te (blijven) ontwikkelen.  Juist op latere leeftijd is het belangrijk om in beweging te blijven. Het is een gratis medicijn voor zowel je lichaam als je geest. “Je stopt niet met bewegen omdat je oud wordt… Je wordt ‘oud’ omdat je niet meer beweegt”. 

De trainingen staan onder leiding van Patrick Komen en zijn voor iedereen toegankelijk, voor zowel oud-rugbyers, die blessuregevoelig zijn of minder hard lopen, als voor dames en heren met weinig of geen rugbyervaring. De trainingen zijn op donderdag van 19.30 tot 21.00 uur bij Rugbyclub Alkmaar op de Robonsbosweg 6.

Meer informatie kunt u vinden op de website:https://www.alkmaarserugby.nl/oldstars-walking-rugby  

Wilt u een keer meetrainen of heeft u vragen? Stuur dan een mail naar oldstars@alkmaarserugby.nl