Uitslagen afgelopen weekend:

De Turfjes speelden in Castricum, De Benji’s thuis en de Mini’s in Amstelveen. De Cubs speelden thuis bij clusterpartner Rush in Schagen en wonnen van hun opponenten van het cluster Haarlem 3/West Friesland met 22-10. De Junioren speelden in Utrecht tegen URC 2 en verloren met 53-14. Dat was nog daar aan toe, maar ze verloren ook één van hun belangrijkste steunpilaren, Jack Potter, met een heel vervelende blessure. Hij verliet de wedstrijd met een dubbele breuk in z’n schouderblad en bovenarm (auw). Heel veel sterkte bij het herstel Jack, naar het zich laat aanzien kan dit nog wel eens een langdurige periode zijn.

Het was een inhaalweekend voor de C.J.C. en de Senioren, dus niet al te veel matches. Alleen het vlaggenschip moest zondag aantreden voor de inhaler van 21 jan. jl. die vanwege de vorst toen niet door ging en ze deden waar ze tot op heden goed in zijn. Er werd weer een overwinning aan de zegekar toegevoegd.

Alkmaar                                                                                                                            Zondag 11-02-2024

Opnieuw makkelijke winst Alkmaarse Rugby Club.

Dit keer kwamen de studenten van Amsterdam op bezoek. Het betrof een inhaalwedstrijd in het carnavals weekend dus hadden de studenten met moeite 15 man op de been weten te brengen en dat was goed te zien in het verloop van de wedstrijd. Bij de rust stond het al 42-0 wat in de 2e helft uitliep naar 63-0. Alkmaar staat nu 11 wedstrijdpunten voor op de nummer 2 AAC.

Alkmaar kwam al snel tot scoren toen Maël Kramer wist uit te breken en een try scoorde, die door Louis du Plessis werd geconverteerd. Alle conversies gingen vandaag tussen de palen. De volgende try liet niet lang op zich wachten. Nu was het Bram Karels die wist uit te breken en een try scoorde. Alkmaar bleef lekker doorgaan met scoren. Na een uitgespeelde driekwartlijn aanval speelde center Maël Kramer de bal door naar winger Joey Zwaan die de aanval met een try afrondde. Hij nam ook de volgende try voor zijn rekening na een lange sprint langs de zijlijn. De score was inmiddels opgelopen naar 28-0.

Fly-half Louis du Plessis dacht dat hij ook wel buiten de conversies moest kunnen scoren en met een mooie side-step brak hij door de verdediging en scoorde een mooie try. De ruststand van 42-0 werd bereikt toen Travis van Velze na goed samenspel van het hele team een try scoorde.

Na de rust deed Alkmaar het even een tijdje rustig aan zodat Alkmaar even kon wennen aan een aantal wisselspelers. Die raakten snel ingespeeld en het was oud jeugdspeler Felix Peelen die zijn debuut bij de senioren vierde met een fraaie showduik waarmee hij zijn eerste try voor de senioren maakte. Even later wist center Bram Karels weer uit te breken en scoorde een try. Nu nam Felix Peelen de conversie voor zij rekening en ook hij haalde een 100% score. De laatste score kwam op naam van Sean van Velze. De bal werd in de aanval naar voren geschopt waarna de verdediging van de studenten rekenden op een vangbal in het in-goal gebied. Maar de bal stuiterde via de paal weer het veld in recht in de handen van Sean van Velze die op volle snelheid lag en dit cadeautje dankbaar met een try afrondde. De conversie van Felix Peelen bepaalde de eindstand op 63-0.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Zaterdag 3/2 speelden de Turfjes in Amstelveen, de Benji’s in Den Helder en de Mini’s in Purmerend. De Cubs speelden een inhaler in en tegen het Cluster Mokum en verloren met 34-15. De Junioren werden uitgesteld naar aankomend weekend, want die konden niet genoeg spelers op de been brengen.

Zondag reisden de Foeste Moidjes af naar Groningen voor de wedstrijd tegen The Lady Bears en dat was niet voor niks, want ze wonnen dik met 0-45. Cluster van Heren 2 speelde thuis tegen de Jonge Honden van U.S.R.S. en verloren met 5-42. Heren 1 deed daarna waar ze dit seizoen goed in zijn; ze wonnen thuis van Haarlem 3 met 48-12.

Alkmaar                                                                                                                                            Zondag 03-04-2024

Na spannende 1e helft ruime zege Alkmaarse Rugby Club op Haarlem.

Na een uiterst spannende 1e helft waarbij beide teams voluit gingen en elkaar goed in evenwicht hielden won Alkmaar uiteindelijk ruim met 48-12 na een ruststand van 12-7.

Na de kick-off ging Haarlem vol in de aanval en zette een mooie serie aanvallen op waarbij ze tot vlak voor de goal-lijn van Alkmaar kwamen. Maar Alkmaar wist de bal over te nemen waarna zij zelf vol in de aanval gingen. Winger Mark Dekker wist hierna met een lange sprint de goal-lijn van Haarlem te bereiken en een try drukte. Pieter van Duijn wist ook nog de conversie tussen de palen te schieten waarna Alkmaar op een 7-0 voorsprong stond.

Beide teams hielden hierna elkaar lang in evenwicht totdat Haarlem na een gewonnen scrum vol in de aanval ging en Jamie O’Connor met zijn geconverteerde try de stand weer gelijk trok naar 7-7.

Vlak hierna wist Alkmaar weer op voorsprong te komen toen er goed samengewerkt werd na een gewonnen line-out en scrum-half Francesco Paolo Ricci een gaatje in de verdediging vond en een try in de hoek van het veld scoorde. De, door de harde wind, uiterst moeilijke conversie ging naast de palen waarmee de ruststand bepaald werd op 12-7.

Vlak na de rust kende de uitstekend fluitende scheidsrechter Bernd Verhofstad Haarlem een strafschop toe. De Haarlemse kicker wilde zo veel mogelijk terrein winst maken door de bal ver uit te schieten. De bal was al over de zijlijn maar de harde wind blies de bal weer het veld in waar Joey Zwaan goed stond op te letten en de bal ving en meteen in de aanval ging. Hij wist de bal door te spelen naar Mark Dekker en met een lange sprint de goal-lijn haalde en een try drukte. De conversie van Louis du Plessis ging helaas naast de palen. De Tactische wissels in de rust maar vooral de betere conditie van Alkmaar begonnen nu in het voordeel van Alkmaar uit te pakken. Een paar minuten later was het weer raak. Louis du Plessis gaf een diepe kick richting de full-back van Haarlem waar Mark Dekker met een rotgang achter aan ging. De full-back verspeelde de bal maar Mark niet en hij scoorde zijn derde ongeconverteerde try.

De volgende try liet niet lang op zich wachten. Nu was het center Sean van Velze die uit wist te breken en met een lange sprint langs de zijlijn scoorde hij een ongeconverteerde try. De score was inmiddels opgelopen naar 27-7.

Beide teams hielden elkaar een tijdje in evenwicht totdat Alkmaar een 5 yards scrum won en met een lange pass Maël Kramer werd bereikt die de aanval met een try afrondde. Louis du Plessis tekende voor de conversie. De volgende try liet niet lang op zich wachten. Joey Zwaan  nam de volgende try voor zijn rekening nadat Tijn Karels met de “Off-load” van de wedstrijd de verdediging van Haarlem voor joker had gezet. De laatste Alkmaarse try kwam op nam van Dennis Pauw met een conversie van Sean van Velze.

De laatste try kwam echter op naam van Haarlem toen Remco Cuijon een ongeconverteerde try in de hoek van het veld scoorde waarmee hij de eindstand bepaalde op 48-12.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend;

Zaterdag 27/1: De TBM hadden een geweldig groots Indoor Beach Toernooi, georganiseerd door het District N-W in de Beach te Aalsmeer. Maar liefst 72 teams speelden de gehele dag op 6 veldjes hun wedstrijden, onder leiding van maar liefst 50 Referees. Helemaal top in deze kille tijd van het jaar. De Turven werden opgedeeld en deden het uitstekend en vol passie; samen met Amstelveen B werden ze 2e in de Cup. De Benjamins werden 1e in de Shield. En de Mini’s 6e in de Bowl. Uitstekende organisatie en hele voldane kids die einde dag huiswaarts trokken. Voor de snelweg sliepen ze al met hun trofee in de hand (ha,ha). De Cubs speelden uit tegen koploper CL. WaZa en verloren in een leuke pot met 64-26. Junioren speelden thuis tegen CL. Mokum en waren kansloos, verloren met 5-84. De Colts reisden helemaal naar Deventer en kregen ros met 63-7; buiten dat er nog eens 3 spelers met pittige blessures uitvielen.

Zondag 28/1: De Foeste Moiden speelden thuis tegen het CL. Oemoemenoe/R.C.C. en wonnen glansrijk met 48-0. Heren 2 ging met hun Cluster naar Naarden voor de match tegen ’t Gooi Fier; verloren in een aantrekkelijke wedstrijd met 29-17. Heren 1 was competitievrij en komt volgende week weer in actie.

50-jarige rugbyclub zoekt 50-jarigen

De Alkmaarsche Rugby Club zoekt 50-plussers m/v, die gratis kennis willen maken met rugby. Voor deze doelgroep organiseert de club Walking rugby.

Walking rugby is een aangepaste variant van rugby, waarbij fysiek contact niet is toegestaan. De bal mag afgepakt worden, mag met twee handen worden gedragen en alle kanten op worden gegooid, maar mag niet uit de handen worden geslagen. Het is een rugby versie die door iedereen veilig gespeeld kan worden. Op deze manier is de sport toegankelijk voor iedereen, die ermee bekend is én voor hen die nog nooit hebben gerugbyd.

Er worden naast het rugby ook diverse beweegvormen aangeboden en er is ruimte voor het sociale aspect met een kopje koffie en gezellig gesprek. Walking rugby is hierbij niet het doel, maar een middel om op latere leeftijd conditie, kracht en aanpassingsvermogen te (blijven) ontwikkelen.  Juist op latere leeftijd is het belangrijk om in beweging te blijven. Het is een gratis medicijn voor zowel je lichaam als je geest. “Je stopt niet met bewegen omdat je oud wordt… Je wordt ‘oud’ omdat je niet meer beweegt”. 

De trainingen staan onder leiding van Patrick Komen en zijn voor iedereen toegankelijk, voor zowel oud-rugbyers, die blessuregevoelig zijn of minder hard lopen, als voor dames en heren met weinig of geen rugbyervaring. De trainingen zijn op donderdag van 19.30 tot 21.00 uur bij Rugbyclub Alkmaar op de Robonsbosweg 6.

Meer informatie kunt u vinden op de website:https://www.alkmaarserugby.nl/oldstars-walking-rugby  

Wilt u een keer meetrainen of heeft u vragen? Stuur dan een mail naar oldstars@alkmaarserugby.nl

Thuiswedstrijden vandaag Afgelast !!

Vandaag geen rugbywedstrijden op de Robonsbosweg. Veld was gewoonweg nog te hard hedenochtend, waardoor de veiligheid van de spelers/speelsters niet kon worden gewaarborgd. Dus zat er niets anders op dan de matches te cancellen. Zo gauw er een inhaaldatum bekend is staat die weer in de agenda. Evengoed een fijne zondag verder.

Winterkampioen !!

Zaterdag 16 dec. speelden de Turfjes bij R.C. Amsterdam. De Benji’s speelden thuis en de Mini’s in Hoorn. De Cubs waren vrij. De Junioren speelden in Nieuwegein tegen het cluster S.N.S. en verloren met 45-0. De Colts speelden thuis in Den Helder tegen Zwolle en verloren nipt, maar verdienstelijk met 18-22.

Zondag 17 dec. speelden het cluster van de Heren 2 in Haarlem tegen Utrechtse R.C. 3 en verloren met 10-42. De Foeste Moiden moesten al heel vroeg aantreden in Eindhoven (11 uur) en namen de winst mee naar Alkmaar (12-13). Heren 1 deden wat ze tot nu toe steeds doen, winnen van de nr. 2 met maar liefst 51-0. En daarmee zijn ze de Winterkampioen op precies de helft van de competitie. Proficiat !!

Alkmaar                                                                                                                            zondag 17 december 2023

Precies halverwege de competitie staat Alkmaar ongeslagen bovenaan.

Na de laatste wedstrijd dit kalenderjaar zitten we precies halverwege de competitie en staat de Alkmaarse Rugby Club ongeslagen bovenaan. Vooraf was de gedachte dat het zondag wel eens spannend kon worden tegen de nummer 2 uit de competitie maar na een ruststand van 22-0 werd het uiteindelijk maar liefst 51-0.

Alkmaar kwam snel uit de startblokken en na een line-out die door Alkmaar werd gewonnen brak Tijn Karels door de verdediging van AAC en scoorde een try. De conversie van Louis du Plessis ging helaas naast de palen, maar Alkmaar stond wel al snel op een 5-0 voorsprong. Even later brak zijn broer en “Man off the match” Bram Karels samen met Sean van Velze door en na een lange sprint drukte Bram Karels een try tussen de palen. Louis du Plessis was nu wel succesvol met de conversie. In de eindfase van de eerste helft kende de uitstekend leidende scheidsrechter Bernd Verhofstad een strafschop toe aan Alkmaar na off-side van AAC. Louis du Plessis verzilverde het schot op de palen waarna Alkmaar met 15-0 aan de leiding ging. Vlak voor de rust won Alkmaar een 5 yards scrum en via scrum-half Pieter van Duijn werd de bal de driekwartlijn ingespeeld waarna center Bram Karels met zijn geconverteerde try de ruststand bepaalde op 22-0.

In de tweede helft ging Alkmaar vrolijk door met scoren. Na een gewonnen scrum pakte nr.8 Roy van Rijn de bal uit de scrum en brak door de verdediging van AAC en scoorde een ongeconverteerde try in de hoek van het veld. Halverwege de tweede helft brak winger Joey Zwaan uit en na een lange sprint kon hij een ongeconverteerde try scoren. Meteen na de spelhervatting pakte Louis du Plessis de bal af van een tegenstander en met een vrij veld voor zich wist hij een try te scoren. De conversie liet hij aan Marchelle Johnson die geen fout maakte. De voorsprong was inmiddels opgelopen naar 39-0. Vlak hierna was het weer raak toen de andere winger Mark Dekker langs de zijlijn doorbrak en alle tackles wist te ontwijken waarna hij met zijn geconverteerde try 46-0 liet aantekenen.

De laatste try kwam op naam van invaller Boy de Groot die met de voorwaartsen over de goal-lijn wist te komen. De conversie van Louis du Plessis leek door de palen te gaan, maar de keiharde wind blies de bal weer terug het veld in zodat de einstand op 51-0 bleef steken.

Na de winterstop gaan we op 21 januari beginnen met de tweede helft van de competitie.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Zaterdag 9 dec: De TBM hadden een Bondsdag, maar daar was vanuit onze club geen animo voor, dus die hadden een vrije zaterdag. De Cubs speelden in Schagen bij hun clusterpartner en wonnen dik van ’t Gooi 2 met 54-15. Ondanks dat ze een poule hoger zijn gaan spelen, blijven ze het prima doen; Toppers !! De Junioren waren vrij en de Colts keerden uit Friesland terug met een verlies van 33-8.

Zondag 10 dec: De Foeste Moiden waren vrij, hun 2e Fase begint op 17 dec. Het cluster Heren 2 had bezettingsproblemen; hun wedstrijd is uitgesteld naar 18 februari. Heren 1 deed het weer prima, ze namen de puntjes mee naar huis. In Amstelveen wonnen ze met 5-26.

Amstelveen                                                                                                                     zondag 10 december 2023

Opnieuw winst voor Alkmaarse Rugby Club.

Het was even wakker schrikken, maar na een flitsende start van Amstelveen kwam Alkmaar goed terug en na een ruststand van 5-19 werd het uiteindelijk 5-26.

Amstelveen ging na de aftrap flitsend van start en met een serie goede aanvallen werd Alkmaar terug gedrongen en uiteindelijk wisten zij met een uitgespeelde driekwartlijn aanval de goallijn van Alkmaar te bereiken waarna John O Riordan de aanval met een try afrondde. De conversie leek goed te gaan maar de bal stuiterde op de lat weer terug het veld in.

Maar Alkmaar kwam snel terug. Fly-half Louis du Plessis kickte de bal hoog en diep naar voren. De full-back van Amstelveen verkeek zich op de bal en liet de bal uit zijn handen stuiteren waarna de Alkmaarse Full-back Aiden Hartley de bal oppikte en een try scoorde. Ook de conversie van Louis du Plessis leek goed te gaan, maar nu stuiterde de bal via de paal terug het veld in.

Halverwege de eerste helft kreeg Amstelveen een line-out te nemen, maar op een schitterende wijze wist Jesse Hofman de bal te stelen en via scrum-half Pieter van Duijn werd de bal de driekwartlijn ingespeeld waarna “Man off the Match” Tijn Karels de aanval met een try afrondde. Na de conversie van Louis du Plessis stond er 5-12 op het scorebord en die voorsprong werd niet meer uit handen gegeven.

Even later nam zijn broer Bram Karels de volgende try voor zijn rekening toen hij in een driekwartlijn aanval wist door te breken en met zijn door Louis du Plessis geconverteerde try de ruststand op 5-19 bracht.

Vlak na de spelhervatting kende scheidsrechter Allain Silberberg Alkmaar een strafschop toe maar de Alkmaarse kicker Louis du Plessis mistte helaas en de bal ging naast de palen. Pas halverwege de tweede helft kwam de laatste score van de wedstrijd tot stand toen center Sean van Velze de bal wist te stelen van een Amstelvener en er vandoor ging en een try scoorde. Met de conversie van Louis du Plessis werd de eindstand van 5-26 bereikt.

Volgende week speelt Alkmaar thuis de belangrijke wedstrijd tegen de nummer 2 AAC.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Zaterdag 25 nov. speelden de Turfjes thuis hun wedstrijdjes. De Benji’s in Haarlem en de Mini’s in Purmerend. De Cubs speelden in Den Haag tegen HRC en verloren hun eerste wedstrijd van dit seizoen met 53-17; ook weer een ervaring rijker deze boys. De Junioren speelden bij hun clusterpartner in Hoorn tegen Haarlem 2 en verloren met 5-45. De Colts speelden ook in Hoorn en verloren nipt van het cluster Pickwick Players/Rams met 17-22.

Zondag 26 nov. speelden De Foeste Moiden bij hun clusterpartner in Schagen tegen The Lady Bears en wonnen afgetekend met 92-0. Heren 2 speelden met hun cluster in en tegen Hilversum 2 en in een verdienstelijke wedstrijd moesten zij hun hoofd buigen met 27-12. Heren 1 speelden in Schagen tegen Rush en zetten hun zegetocht voort met 10-50. Seniant detail was dat concurrent AAC in Den Helder ten onder ging met 15-10, zodat de koppositie in de 3e Klasse nu wat rianter is geworden.

Schagen                                                                                                                            Zondag 26 november 2023

Alkmaarse Rugby Club blijft na zege in Schagen koploper.

In een kletsnat Schagen behaalde de Alkmaarse Rugby Club al weer zijn 7e overwinning dit seizoen en won met 10-50 na een ruststand van 0-38.

Al na 5 minuten stonden de eerste punten op het scorebord. Alkmaar kreeg een line-out te nemen in het verdedigingsgebied van Schagen. Thijs Leerlooijer wist de bal te vangen en speelde de bal door naar scrum-half Pieter van Duijn die de bal doorspeelde naar prop Sven van Winsum die met brute kracht door de verdediging van Schagen brak en een try scoorde. Na de conversie van Pieter van Duijn stond er 0-7 op het scorebord.

Het duurde even voor Alkmaar weer kon scoren. Na een diepe kick van de tegenstander wist winger Joey Zwaan de bal te vangen en na een lange sprint speelde hij de bal door naar de vrijstaande center Sean van Velze die de aanval met een ongeconverteerde try afrondde.

Schagen wist hierna de verdediging lange tijd gesloten te houden maar tegen het einde van de eerste helft kwam Alkmaar goed op stoom. Eerst brak Bram Karels door die full-back Aiden Hartley aanspeelde die de aanval met een ongeconverteerde try afrondde. Vervolgens kwam de mooiste try van het seizoen(Tot nu toe). Maar liefst 4 backs braken door, Mark Dekker, Maël Kramer, Bram Karels en Aiden Hartley speelden elkaar onderling snel toe en maakten de verdediging van Schagen helemaal gek waarna Mark Dekker de aanval met een try afrondde. Daarna wist Bram Karels weer door te breken en na zijn try wist Marchelle Johnson de try te converteren. Na nog een try van Marchelle Johnson en de conversie van Pieter van Duijn werd de ruststand van 0-38 bereikt.

In de tweede helft ging Alkmaar het wat rustiger aan doen en pas halverwege de tweede helft wist aanvoerder Dylan Harding met brute kracht door te breken en een ongeconverteerde try te scoren.

Maar ook Schagen begon steeds beter in de wedstrijd te komen en na een gewonnen 5 yards line-out brak  Dennis Verbruggen door de verdediging van Alkmaar en scoorde een ongeconverteerde try en bracht hiermee de eerste punten voor Schagen op het scorebord, 5-43.

Tegen het einde van de wedstrijd Wist Joey Zwaan nog een keer door te breken en na zijn try kon Louis du Plessis de conversie tussen de palen schieten. Maar het laatste wapenfeit was voor Schagen toen Mark Vis met behulp van zijn voorwaartsen een ongeconverteerde try scoorde in de hoek van het veld waarmee de eindstand van 10-50 was bereikt.

Ook de dames speelden in Schagen. De Foeste Moiden wonnen met maar liefst 92-0 van de Lady Bears uit Groningen.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Zaterdag geen TBM-wedstrijdjes, zodat alle kids naar de Sinterklaasintocht konden. De CJC kwamen wel degelijk in actie in de 2e Fase van deze competitie. De Cubs, gepromoveerd naar de Shield, speelden thuis tegen Amstelveen 2 en wonnen hun 1e wedstrijd in deze fase gelijk met 39-5; Toppers zijn het, dit seizoen voor het eerst op een heel speelveld en nog geen wedstrijd verloren. De Junioren speelden uit in Almere tegen het cluster Amstel/Dogs en verloren met 56-7. Colts speelden in Amersfoort tegen Eemland 2 en verloren met 36-3. Zondag moesten de Foeste Moiden naar het uiterste puntje van Zeeland voor de uitwedstrijd tegen Oemoemenoe. Slim als ze waren, zijn de dag daarvoor al afgereisd naar Vlissingen, alwaar ze een hele gezellige avond hadden. Zodat ze zondag niet zo lang meer hoefden te reizen en dat betaalde zich uit met een mooie overwinning, het werd 19-33 in Middelburg. Heren 2 speelden uit tegen het Cluster Dronten/Bulldogs en verloren met 38-21. Heren 1 zetten hun zegereeks gestaag door; in en tegen Den Helder werd het 5-48, waardoor de mannen nog steeds aan kop gaan in de 3e Klasse Noord-West.

Den Helder                                                                                                                                       Zondag 19-11-2023

Alkmaarse Rugby Club blijft koploper na winst op Den Helder.

In een éénzijdige wedstrijd won de Alkmaarse Rugby Club vrij gemakkelijk van de Rugby Club Den Helder en na een ruststand van 5-33 werd het uiteindelijk 5-48 en blijft koploper in de competitie.

Maar toch stond Alkmaar al in de eerste minuut op een 5-0 achterstand toen na de kick-off winger Joey Zwaan de bal verkeerd beoordeelde en de bal uit zijn handen liet vallen. De aanstormende speler van Den Helder, Jesper Rabbeljee, pakte de bal op en scoorde een try in de hoek. De moeilijke conversie ging naast de palen en Alkmaar keek tegen een onverwachte 5-0 achterstand aan.

Alkmaar was wakker geschud en zette een serie goede aanvallen op en na een uitgespeelde driekwartlijn aanval wist uiteindelijk center Sean van Velze de aanval met een try af te ronden. Na de conversie van Louis du Plessis was de achterstand weggewerkt en stond Alkmaar op een 5-7 voorsprong die niet meer uit handen werd gegeven.

Binnen 5 minuten kon de volgende try aangetekend worden toen fly-half Louis du Plessis de bal met een schitterende cross-kick over de verdediging van Den Helder schoot recht in de handen van winger Joey Zwaan die zo door kon lopen voor een try tussen de palen. Een paar minuten later werd dit zelfde kunststukje nog een keer herhaald, maar nu ving Joey de bal achter de goal-lijn en drukte meteen een ongeconverteerde try.

Joey Zwaan had nu de smaak te pakken en met een lange sprint langs de zijlijn wist hij weer een try te scoren die door Pieter van Duijn werd geconverteerd waarmee de voorsprong was opgelopen naar 5-26. Vlak voor de rust kreeg Mark Dekker de bal te pakken en na een lange sprint dwars over het veld speelde hij de bal door naar Joey Zwaan die zijn 4e try op rij scoorde en na de conversie van Pieter van Duijn was de ruststand van 5-33 bereikt.

Half time werden er wat spelers gewisseld en de frisse Bram Karels beukte zich door de verdediging van Den Helder en scoorde een ongeconverteerde try. Halverwege de tweede helft maakte Sander Wijbrecht een mooie interceptie en ging er vandoor. Hij zag dat hij ingehaald werd en speelde de bal door naar Joey Zwaan die je niet inhaalt en hij scoorde een geconverteerde try. De eindstand van de wedstrijd werd bepaald na een door scheidsrechter Gerwin Elands toegekende strafschop die door Louis du Plessis tussen de palen werd geschoten.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.

Uitslagen afgelopen weekend

Wederom een heel verregend weekend na een week met flinke neerslag en dat had z’n gevolgen voor het veld, dat onbespeelbaar was. De Turven speelden in Castricum op een hagelnieuw veld met een zandbodem op het voormalig hockeyveld en dat was prima te bespelen; 2 gewonnen en 1 gelijk, prima resultaat. De Benjamins speelden in Purmerend bij Waterland op het kunstgrasveld; resultaten onbekend. De Mini’s waren afgelast bij The Hawks in Nieuw-Vennep. C.J.C. waren vrij of naar de Regionale District Dag. Zondag togen de Foeste Moiden naar Tiel voor de wedstrijd tegen Cluster Obelix/Scrumboks en desondanks een flink veldoverwicht, ze speelden bijna de gehele wedstrijd op hun helft, verloren ze met 12-0. Cluster Heren 2 was vrij, want die hadden hun wedstrijd al gespeeld op het afgelopen Jubileum. Heren 1 ging naar Hoorn voor hun competitiewedstrijd tegen West Friesland, want veld in Alkmaar was onbespeelbaar, zoals eerder gezegd, dus werd de wedstrijd omgedraaid en is de return op 10 maart in Alkmaar. Pakte overigens niet verkeer uit, want de winst ging mee naar huis 3-34.

Hoorn                                                                                                                                                Zondag 12-11-2023

Alkmaarse Rugby Club nu koploper na winst in Hoorn.

Door de overvloedige regenval van de laatste tijd was ons eigen speelveld onbespeelbaar en daarom werd de wedstrijd in goed overleg omgedraaid zodat we in Hoorn gingen spelen tegen de Rugby Club West Friesland. Na een ruststand van 3-13 werd het uiteindelijk 3-34 waarmee Alkmaar de koppositie in de competitie innam.

Alkmaar ging vanaf de kick-off meteen furieus in de aanval. Na 5 minuten werd een door Alkmaar gewonnen line-out genomen waarna de voorwaartsen een maul opzetten. Scrum-half Travis van Velze stond goed op te letten zag een gaatje vallen, pakte de bal uit de maul en dook over de goal-lijn en scoorde een try in de hoek van het veld. De moeilijke conversie van Louis du Plessis werd helaas gemist maar Alkmaar stond wel op een 0-5 voorsprong.

De thuisclub kon even later een beetje dichterbij komen toen zij een door scheidsrechter Jan Albers  uit Hilversum toegekende strafschop tussen de palen schoten. Maar even later was het weer de beurt aan Alkmaar toen na een uitgespeelde driekwartlijn aanval winger Mark Dekker er vandoor en na een sprint langs de zijlijn een ongeconverteerde try scoorde in de hoek van het veld. In de slotfase van de eerste helft wist kicker Louis du Plessis nog een strafschop te verzilveren waarmee de ruststand van 3-13 was bereikt.

Meteen na de spelhervatting kreeg Louis du Plessis de bal te pakken en met een enorme sprint over ruim een half veld wist hij een try tussen de palen te scoren die door hemzelf werd geconverteerd waarmee hij de voorsprong uitbreidde naar 3-20. Pas halverwege de tweede helft wist Alkmaar opnieuw te scoren. Na een serie goede aanvallen was het uiteindelijk Boy de Groot die de aanvallen met een geconverteerde try afsloot. In de slotfase werd de bal uit een gewonnen 5 yards scrum de driekwartlijn ingespeeld waarna Bram Karels de aanval met een geconverteerde try afrondde waarmee hij de eindtand bepaalde op 3-34.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.