Uitslagen afgelopen weekend:

Door de extreem vele neerslag de afgelopen week was ons veld nagenoeg onbespeelbaar geworden en had meer weg van rijstplantage dan van een sportveld. Zaterdag kon er dus niet gebald worden op de Robonsbosweg, maar de wedstrijdsecr. had z’n voorzorgsmaatregelen genomen. Zowel de TBM als de CJC werden verkast naar bespeelbare velden elders in het district, omdat er vroegtijdig gehandeld was. De Turfjes speelden in Haarlem bij de Houtsche. De Mini’s gingen met het hele circus naar Purmerend waar op kunstgras gespeeld werd. Alleen de Benjamins werden helaas definitief afgelast, geen locatie meer beschikbaar. De CJC gingen naar Den Helder, waar het veld met een zand-ondergrond goed bespeelbaar was. Cubs wonnen van Eemland 2 met 50-0, een stand die met half-time al bereikt was, dus de 2e helft werd uitgespeeld met gemixte teams. De Junioren gingen niet door, want de Haagsche kon geen compleet team op de been brengen. De Colts verloren van het cluster Bassets/Hawks met 0-56. En het bleef de gehele zaterdagochtend droog, wat een welkome meevaller was. Maar s’middags ging de hemel weer open en niet zo’n beetje ook, zodat we zondagochtend weer tegen hetzelfde euvel aanliepen. De Dames gingen bij hun clusterpartner, Rush in Schagen, spelen en wisten daar zowaar te winnen van de koploper, het Cluster Groot Mokum, met 27-12 in een heel aantrekkelijke wedstrijd. Heren 2 speelden bij hun clusterpartner Haarlem op kunstgras en in een leuke wedstrijd moesten ze hun meerdere erkennen in het cluster Baasets/Hawks, die aan het langste end trokken met 12-24. Bleef Heren 1 dus over en wij dachten één wedstrijd moet toch wel kunnen op ons veld, maar de Referee was daar niet geheel van overtuigd, hij twijfelde over de bespeelbaarheid en daarmee gepaardgaande veiligheid van de spelers. Na overleg met management van beide teams werd toch besloten om te spelen, hetzij met enkele restricties. En dat pakte goed uit voor ons, binnen een kwartier was het bonuspunt al binnen; Half-time 38-0 Full-time 69-0.

Alkmaar                                                                                                                                            Zondag 05-11-2023

Overtuigende zege Alkmaarse Rugby Club.

Zondag werd ook de thuiswedstrijd tegen Mokum Rugby overtuigend gewonnen op een door de overvloedige regenval van de laatste tijd nog net bespeelbar veld en uiteindelijk stond er 69-0 op het scorebord na een ruststand van 38-0.

De spelregels werden door scheidsrechter Gilles Robichon in samenspraak met de captains enigszins aangepast. Eventuele scrums aan de zuidkant van het veld werden ongeveer 10 meter naar binnen verplaatst daar het veld daar erg zacht was.

Na de kick-off van Mokum was de eerste de beste aanval al raak. Winger Joey Zwaan kreeg de bal in handen, zag een gaatje en met een lange sprint langs de zijlijn wist hij de goal-lijn te halen en een try tussen de palen te scoren. Na de makkelijke conversie van Louis du Plessis stond er 7-0 op het scorebord. Een paar minuten later was het weer raak. Nu was het flanker Jesse Hofman die langs de andere kant wist door te breken en een try in de hoek van het veld scoorde. Deze conversie was een stuk moeilijker en ook de harde wind werkte niet mee zodat Louis du Plessis de conversie mistte. Niet veel later brak 2e rijer Roy van Rijn op dezelfde manier door en ook hij scoorde een ongeconverteerde try in de hoek van het veld.

Na een kwartier spelen was het fly-half Louis du Plessis die in het open spel de bal ver naar voren trapte. De full-back van Mokum mistte de bal waarna Joey Zwaan er met de bal vandoor ging en de bal terug speelde naar de goed meegekomen Louis du Plessis die de aanval met een door hemzelf geconverteerde try afrondde. Inmiddels stond er al 24-0 op het scorebord. Vervolgens hielden beide teams elkaar een tijdje goed in evenwicht maar in de slotfase van de eerste helft nam Alkmaar weer de overhand. Een diepe kick van Mokum werd door full-back Maël Kramer gevangen en uiteindelijk doorgespeeld naar winger Mark Dekker die er als een raket vandoor ging en een geconverteerde try scoorde. Maël Kramer bepaalde tenslotte de ruststand op 38-0.

In de tweede helft hielden beide teams aanvankelijk aardig in evenwicht totdat Bram Karels 2 keer achter elkaar wist uit te breken en met 2 door David Dekker geconverteerde try’s de stand verhoogde naar 52-0. Hierna hielden beide teams elkaar weer in evenwicht. Totdat in de slotfase van de wedstrijd Alkmaar weer even een tandje bijzette en eerst Roy van Rijn een try scoorde waarna een paar minuten later Sean van Velze de volgende try voor zijn rekening nam. De leukste try van de wedstrijd was de laatste. Hooker Terry Jansen wist met behulp van de voorwaartsen over de goal-lijn te komen en met zijn ongeconverteerde try bepaalde hij de eindstand op 69-0.

Arie van Ringelesteyn

Alkmaarse Rugby U.F.C.