Colts overall kampioen van NL in Bowl-competitie

De Alkmaarse Colts (de oudste jeugd leeftijdsgroep) zijn op zaterdag 11 mei in een zinderende finale kampioen van Nederland geworden tegen de Colts van Gouda. Gouda was kampioen van de zuidelijke competitie geworden en Alkmaar was ongeslagen kampioen van de Noordelijk competitie. Dus werd een finale gespeeld wie overall kampioen van Nederland zou worden.

De finale werd ook nog gespeeld in Alkmaar, waardoor er een grote schare aan toeschouwers aanwezig was om de Alkmaarse Colts aan te moedigen en iedereen hoopte op een mooie wedstrijd. En dat werd het. Voor mij persoonlijk was dit de mooiste rugbywedstrijd die ik in jaren heb gezien. Tekenend voor deze wedstrijd is dat scheidsrechter Michael de Vries uit Purmerend regelmatig meer als 5 minuten niet op zijn fluit hoefde te blazen. Of je hebt een suffe scheidsrechter, of je hebt (zoals hier) twee teams tegenover elkaar staan die super getraind zijn, topfit zijn en géén fouten maken, zodat het spel gewoon door kan gaan. Ook tekenend was dat de fotograaf van de Alkmaarse Courant Martin de Haan naar de Robonsbosweg was gekomen om ‘effe de kampioensfoto te maken’, maar al snel in de gaten had dat er “one hell of a match” aan de gang was en besloot ook maar wat actiefoto’s te maken.

Het wedstrijdverloop: aanvankelijk hielden beide teams elkaar in evenwicht, maar ineens viel er een gaatje in de hechte verdediging van Alkmaar en Gouda wist door te breken en met een geconverteerde try op een 0-7 voorsprong te komen. Maar Alkmaar was nu wakker geschrokken en aanvoerder Dennis Paauw nam zijn team bij de hand, brak door en wist een try in de hoek van het veld te scoren. De moeilijke conversie van Jobbe Wijs ging helaas naast de palen, maar de achterstand was teruggebracht naar 5-7. De Alkmaarse Colts hadden nu het licht gezien en even later wist Felix Peelen door te breken en een ongeconverteerde try in de hoek van het veld te scoren, waarmee Alkmaar voor het eerst op voorsprong kwam. Alkmaar zat nu in een fijne flow en topscorer Maël Kramer wist met 2 try’s op rij de voorsprong uit te breiden naar 24-7.
Een comfortabele voorsprong zou je zeggen, maar Gouda was niet voor niets kampioen van Zuid geworden en toonde een enorme veerkracht en wist ook 2 keer op rij te scoren en wist de ruststand te bepalen op 24-7.
Na de rust ging Gouda gewoon weer verder en wist opnieuw te scoren en ging met 24-26 aan de leiding. Maar ook Alkmaar was niet voor niets ongeslagen kampioen geworden en opnieuw wist Maël Kramer door te breken en wist Alkmaar voor de tweede keer op voorsprong te brengen. Met de conversie van Felix Peelen ging Alkmaar met 31-26 aan de leiding. Maar Gouda kwam opnieuw terug en wist met een ongeconverteerde try de stand gelijk te trekken naar 31-31.
Beide teams maakten zich nu op voor een zinderende finale van deze finale. Maar nu gaf de betere conditie van de Alkmaarse Colts de doorslag. Eerst kickte Danny Duinmeijer de bal slim naar voren, ving hem zelf en brak door. Felix Peelen nam de volgende try voor zijn rekening waarna Maël Kramer met zijn 4e try van de wedstrijd de voorsprong had uitgebreid naar 50-31.
Gouda kon nog 1 keer wat terug doen en bepaalde de eindstand op 50-36 waarna na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter Alkmaar officieel Bowl Kampioen van Nederland was.

Arie van Ringelesteyn Alkmaarse Rugby U.F.C